On the basis of sex

On The Basis Of Sex is het waargebeurde en inspirerende verhaal over juriste Ruth Bader Ginsburg, die in een door mannen gedomineerde wereld haar weg naar het Amerikaans Hooggerechtshof heeft bevochten. In de film On The Basis Of Sex staat Ruth Bader Ginsburg (Felicity Jones) in 1971 aan het begin van haar carrière en worstelt zij met discriminatie op basis van geslacht. Samen met haar man Martin Ginsburg (Armie Hammer) stuit zij op een zaak die haar carrière én het rechtssysteem voorgoed zou kunnen veranderen. Met de onvoorwaardelijke steun van haar gezin probeert zij de zaak in hoger beroep te winnen om een eeuw aan seksime te veranderen. Ruth Bader Ginsburg is één van de grootste vrouwelijke iconen ter wereld en heeft enorm veel betekend voor vrouwenrechten en emancipatie wereldwijd. Anno 2019 is haar verhaal relevanter dan ooit.

Genre:
Speelduur:
Kijkwijzer:
Regisseur:
Acteurs:
drama / biografisch
120 minuten
All
Mimi Leder
Felicity Jones, Armie Hammer, Kathy Bates, Justin Theroux

Meer informatie of kaartjes voor deze film bestellen? Dat kan via Vue Hoogeveen!


Recensies

Ferdinand Mulder

Ferdinand Mulder

Het gebeurt niet zo vaak dat er een op een leven gebaseerde film in de bioscoop verschijnt, waarvan de hoofdrolspeler -op moment van schrijven- nog in leven is. Dan moet je wel groot zijn, heel groot. In ieder geval in liberaal Amerika. En dat is voorvechtster van gelijke rechten voor mannen en vrouwen, Ruth Bader Ginsburg.

We volgen haar, gespeeld door Felicity Jones (Inferno, Rogue One: A Star Wars Story), haar man Martin Ginsburg, gespeeld door Armie Hammer (The social network, The Lone Ranger) en haar twee opgroeiende kinderen.

De film begint plichtsgetrouw in de jaren vijftig wanneer Ruth nog studente aan Harvard is en eindigt begin jaren zeventig met een rechtszaak waar uiteindelijk de hele film om draait en die de film ook zijn titel geeft.

Inspirerend en onderhoudend is de film zeker. En het is ook een eye opener om met de kennis van nu te kijken naar een door mannen gedomineerde samenleving. Een samenleving die in stand wordt gehouden door zijn achterliggende wetten. Wetten die vrouwen simpelweg verbieden om piloot te worden of een creditkaart op eigen naam aan te schaffen.

Jammer is het dan ook dat Felicity Jones niet die krachtige uitstraling neerzet die je zou verwachten van de echte Ruth. Niet voor niets heeft de oude dame de bijnaam ‘The Notorious RBG’. Wat dat betreft zet Armie Hammer een overtuigender rol neer als haar man, en tevens jurist, met meer flair en warmte.

Drie sterren. Sommige levens zijn het vertellen waard. Dit is er èèn van.

Ria Koekoek

Ria Koekoek

Het is een waargebeurd verhaal dat zich afspeelt in de ’60/’70-er jaren, maar is nu ook nog de realiteit van nu. Discriminatie, onrecht,ongeloof en verdriet komen voorbij in deze film. De hoofdrol word gespeeld door Ruth (Kiki). Samen met haar gezin vecht ze voor gerechtigheid. Geweldige goed neer gezette personages, en de muziek past goed bij deze film. Erg indrukwekkende film.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord