Frederika Oostindie-Van der Hoek 100 jaar

Hoogeveen – Vandaag 4 maart is Frederika Oostindie – Van der Hoek 100 jaar geworden. Namens de gemeente Hoogeveen kwam burgermeester Karel Loohuis de gelukswensen overbrengen.

Op 4 maart 1919 is Frederika van der Hoek geboren op een boerderij in Sauwerd, gemeente Grootegast in Groningen. Frederika is vooral bekend vanwege het dameskappersbedrijf “Maison Frederika” dat zij samen met haar man Frederik Jan Oostindie, geboren te Vledder, in 1956 opende aan de Brinkstraat in Hoogeveen, die toen nog de Stationsstraat werd genoemd. Frederika mat vele dames in Hoogeveen en omstreken een verzorgd kapsel aan en de Kapsalon werd snel bekend als  “Kapsalon Oostindie”  .

Frederika leerde het kappersvak als jong meisje kennen in de stad Groningen bij kapper Pijper. Toen ze in het huwelijk trad, was het tijd voor een eigen zaak in Hoogeveen aan de Hoofdstraat. Het pand stond destijds voor de Gereformeerde Kerk naast kantoorboekhandel Pet en is later afgebroken, zodat de kerk vanuit de Hoofdstraat meteen in het oog springt. In 1955 werd de kapsalon aan Brinkstraat 30 (destijds Stationsstraat 34) gevestigd. De architecten Ter Veld en Hoogstra verbouwden een gedeelte van het voorhuis om tot een moderne kapsalon. Het werd een goedlopende dameskapsalon met verschillende  kappersbedienden en meneer Oostindie knipte ook nog wel eens enkele heren, omdat hij ook gediplomeerd herenkapper was.

Vanwege de drukte en de noodzaak dat Frederika het wat rustiger aan zou doen, besloot het gezin begin jaren zestig tijdelijk te verhuizen naar Oosterend in Friesland en even later naar Stadskanaal in Groningen om daar een kleinere kapsalon te openen, maar binnen 2 jaar was de familie al weer terug op het oude nest in Hoogeveen om de kapsalon weer voort te zetten.

Tot op hoge leeftijd heeft Frederika in de kapsalon aan de Brinkstraat gewoond en gewerkt, totdat het tijd was om de kapsalon te sluiten en te verhuren.  Na uitzendbureau Secretary Plus is thans Bruins Financiële dienstverlening gevestigd in het pand.

Nog jarenlang hielp Frederika bejaarden in het verzorgingstehuis Westerkim aan een net gekapt hoofd op de zaterdagmiddag, omdat ze het kappersvak zo lang mogelijk met plezier en overgave wilde blijven uitoefenen.

Veel Hoogeveners weten dat verschillende gebouwen eind 19e en begin 20e eeuw ontworpen zijn door (gemeente)architect Carmiggelt, die daarmee zijn stempel drukte op onze gemeente.  Zijn eerste pand was de boerderij die hij ontwierp in 1890 aan de Stationsstraat 34 (nu Brinkstraat 30) dat zich aan de buitenkant nog vrijwel in originele staat bevindt. Frederika heeft daar tot halverwege 2016 ruim zestig jaar gewoond en als kapster gewerkt, waarna zij op 97-jarige leeftijd verhuisde naar het verzorgingstehuis de Olden Kinholt.

Heel af en toe rijdt haar jongste zoon haar nog wel eens langs het huis waar zij met zoveel plezier woonde.  Als honderdjarige is ze dankbaar en blij met de vele herinneringen uit haar rijke verleden in Hoogeveen.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord