Algemeen

Het Bethesda dilemma

Het lijkt de titel van een thriller, maar dat is het niet. Hoewel… wat wij sinds 2012 in Hoogeveen meemaken heeft wel veel weg van een thriller. Eentje waarvan we de afloop nog niet kennen, maar wel vrezen. Op Urk wacht men op een calamiteit, is dat het voorland voor Hoogeveen?

Door Frits Kappers

Dat de ontknoping in Het Bethesda dilemma aanstaande is werd onlangs duidelijk tijdens de presentatie van het rapport Zorg voor de Regio. De huisartsen proberen er nu het beste van te maken door een positieve grondhouding te propageren om “aan de tafel waar de keuzes gemaakt worden” nog wat kruimeltjes voor Hoogeveen bij elkaar te vegen.

Maar aan die tafel is in de voorbije jaren niets goeds voor Hoogeveen besloten. Hoezeer men ook schermt met het mammacentrum en nu weer de hersenspinsels over expertisecentra. Het zijn aalmoezen voor de diefstal van intensieve zorg, complexe zorg, kinderafdeling en verloskunde. Met de aanstaande sluiting van spoedeisende zorg in levensbedreigende omstandigheden en de weekendsluiting wordt de ontknoping steeds meer zichtbaar.
Ik kijk terug op een periode waarin geheime bronnen (“noem onder geen voorwaarde mijn naam!”) ons van zogenaamde hete info voorzagen, die vrijwel altijd klopte. Tot grote ergernis van de interne veiligheidsdienst van Treant, die op vele manieren probeerde te achterhalen waar de lekken zaten. Om te voorkomen dat wij binnen het actiecomité per ongeluk de bronnen bij naam zouden noemen hadden we ze codenamen gegeven.

Onze man in Havanna, Bermuda, Hawaii, Galapagos en nog een paar anderen; zij verdienen een standbeeld naast dat van dokter Piet van de Velde. Weliswaar in de schaduw van de dappere arts die in oorlogstijd vele joden met leugen, list en bedrog het leven redde, maar zij verdienen wel een ereplaats in de historie van Hoogeveen, omdat zij in moeilijke omstandigheden grote risico’s hebben genomen, voor wat zij een goede zaak vonden: het behoud van Bethesda als volwaardig ziekenhuis.

Hoogeveen heeft zich verweerd zoals het dat in de loop der geschiedenis heeft geleerd. Lijdzaam en met een (aangeleerd?) minderwaardigheidscomplex. Tegen de hoge heren ku’j toch niet op! werd mij in 2012 al voorgehouden. Als dokter van der Velde destijds zo had gedacht, was het aantal omgekomen joden in Drenthe beslist hoger geweest. Gelukkig ken ik een verhaal dat mij werd verteld door de zoon van een voormalig predikant in Hoogeveen. Tijdens een vergadering met de kerkenraad zou een belangrijke beslissing genomen worden waarvan de predikant dacht dat het een hamerstuk zou worden. Tot diens verbijstering werd het voorstel, waar een jaar over was vergaderd, met grote meerderheid verworpen. Op de vraag waarom men nooit had gezegd tegen het plan te zijn, kreeg hij het antwoord: “Wij kun’t niet tegen oew praoten dominee, maor wij kun’t wel tegen oew stemmen.

En die fase in Het Bethesda dilemma is nu aangebroken. We hebben tegen Treant gepraat, we hebben hen gewaarschuwd dat Hoogeveen niet op het oosten is georiënteerd, en daar heeft Treant niet naar willen luisteren. Ons rest slechts te stemmen.

De Exodus van zwangere vrouwen uit Hoogeveen beweegt zich al naar het noorden, westen en zuiden. Niet naar het oosten. Ons rest nog één mogelijkheid om Treant en de kernploeg van artsen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars op andere gedachten te brengen: een provinciale peiling waarin inwoners van Drenthe kunnen aangeven hoe zij zich zullen gedragen als de huidige plannen realiteit worden. Het is de laatste kans voor politici in het Drents Parlement, die met hun handen in hun haren steeds maar zeggen dat “ze er niet over gaan.

Dames en heren Drentse parlementariërs, u gaat er wel over als u dat maar wilt! U moet de naderende ondergang van Treant aantonen met harde cijfers, verzameld in uw provincie. Ik voorspel u dat uit die cijfers zal blijken dat het adherentieverlies voor Treant veel groter zal worden dan de nu ingecalculeerde 25%. Misschien heeft de Raad van Bestuur dan de tegenwoordigheid van geest om ten halve te keren in plaats van ten hele ten onder te gaan.
De bevolking van Hoogeveen is al aan het stemmen met de voeten. Stadskanaal richt de ogen meer en meer op Scheemda West. En Achmea probeert om met de budgetpolis mensen met een kleine beurs naar Treant te dwingen. De Exodus is in het eind van 2018 begonnen en moet worden gestopt als de ziekenhuizen in Drenthe u aan het hart gaan. Zo niet dan wordt de kans op de ondergang van Treant levensgroot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen