Sport

SP : Draai fusie Treant ziekenhuizen terug

Hoogeveen – De toekomst van de ziekenhuiszorg ligt niet in concentratie, maar in toegankelijke zorg. Zo langzamerhand is duidelijk dat het idee van een fusie in Drenthe tot uitgeklede zorg leidt. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Volgens SP kamerlid Henk van Gerven is het verstandig regionale ziekenhuizen als Bethesda en Refaja zelfstandig overeind te houden, met voor bijzondere behandelingen ondersteuning door grotere centra. Vanwege medische redenen, vanwege de toenemende vergrijzing, maar ook -en niet in de laatste plaats- omdat de bevolking in de regio Hoogeveen en Stadskanaal dit nadrukkelijk wenst.

Van Gerven ziet niets in het door het onlangs gepresenteerde plan de ziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal verder af te bouwen. Het SP Kamerlid stelde daarom opnieuw vragen. Zo wil van Gerven ondermeer weten ‘In verband met de bovengemiddelde vergrijzing in Drenthe en Zuidoost Groningen, en het hoge aantal patiënten met een of meer chronische ziektes is bereikbaarheid van zorg van groot belang, acht de minister de zorg voor alle inwoners (waaronder ook mensen met fysieke beperkingen) binnen de plannen van het Kernteam Zorg voor de regio gewaarborgd?

Schriftelijke vragen van het lid Van Gerven aan de minister van MZS over Treant en de toekomst van de ziekenhuiszorg in Drenthe en Zuidoost Groningen

Is het juist dat Treant een adherentieverlies van 90% heeft geleden in Hoogeveen in de eerste drie maanden na de sluiting van de kinderafdeling en verloskunde? 1 Zo ja, wat is daarop uw reactie? Acht u de Zorggroep financieel gezond genoeg om een dergelijk gebrek aan inkomsten op te vangen?

Van verschillende, onafhankelijk van elkaar sprekende, bronnen is vernomen dat tijdens gesprekken met de minister over de toekomst van de zorg in de regio Drenthe en Zuidoost Groningen een bestaansgarantie aan de Treant Zorggroep is afgegeven voor de duur van tien jaar? Is dit juist en zo ja, onder welke voorwaarden is die garantie afgegeven?

Is het juist dat u als minister in overleg met het kernteam Zorg voor de regio in ruil voor een verdere concentratie in Emmen én sluiting van de SEH’s in Hoogeveen en Stadkanaal een tien jaar durende bestaansgarantie heef gegeven aan Treant?

Klopt het dat u heeft aangegeven ‘geen zin te hebben in nog een faillissement’ of woorden van een dergelijke strekking? Kunt u dit toelichten?

Beseft de minister dat het door Treant verwachte adherentieverlies van 25% door de sluiting van SEH’s in Stadskanaal en Hoogeveen in combinatie met de voorgenomen weekendsluitingen van beide ziekenhuizen blijkens reacties uit de bevolking waarschijnlijk ver zal worden overschreden? Zo ja, acht u dan een faillissement van Treant desondanks uitgesloten?

Is het de minister bekend dat geen vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties, verloskundigen en slechts een beperkt aantal huisartsen in het kernteam Zorg voor de regio zaten? Zo ja, acht de minister de plannen van het kernteam dan breed genoeg gedragen?

In verband met de bovengemiddelde vergrijzing in Drenthe en Zuidoost Groningen, en het hoge aantal patiënten met een of meer chronische ziektes is bereikbaarheid van zorg van groot belang, acht de minister de zorg voor alle inwoners (waaronder ook mensen met fysieke beperkingen) binnen de plannen van het Kernteam Zorg voor de regio gewaarborgd? Kunt u dit toelichten?

Is het de minister bekend dat blijkens een landelijke enquête onder ruim 700 praktijkhoudende huisartsen slechts 6% vertrouwen heeft in Zilveren Kruis, uitgerekend de dominante zorgverzekeraar in het domein van Treant, terwijl juist van huisartsen medewerking noodzakelijk is voor de verplaatsing van klinische zorg naar de eerste lijn? Zo ja, acht u dan desondanks de plannen die in het rapport Zorg voor de regio worden bekend gemaakt verantwoord om tot uitvoering te brengen?

Waarom wordt niet gekozen voor een oplossing waar onder de bevolking wel breed draagvlak voor is, namelijk het volwaardig openhouden van de ziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal inclusief spoedeisende hulp en klinische verloskunde? Waarom zou dat daar niet kunnen terwijl dat wel kan in Zeeuws-Vlaanderen in het Zorgsaam Ziekenhuis in Terneuzen?

Is het niet beter over te gaan tot een defusie van de ziekenhuizen van Treant, aangezien de praktijk heeft aangetoond dat de fusie een mislukking is gebleken en chemie tussen de regio’s en ziekenhuizen ontbreekt? Kunnen de ziekenhuizen Bethesda in Hoogeveen en het Refaja in Stadskanaal niet beter verder gaan als zelfstandige ziekenhuizen in samenwerking en met steun van grotere ziekenhuizen als het Isala in Zwolle of het UMCG? Waarom niet?

Een gedachte over “SP : Draai fusie Treant ziekenhuizen terug

  • Reken maar niet dat de VVD en PVDA daar naar luisteren, die hebben dit allemaal veroorzaakt door verzekeringen te macht te geven… weet op wie u stemt straks in Maart

Geef een reactie

Aankomende evenementen