Online seksuele voorlichting voor kwetsbare jongeren

Hoogeveen – Zorgorganisaties Ambiq, ASVZ en Reik slaan de handen ineen om seksuele voorlichting te geven aan kwetsbare jongeren. Deze unieke samenwerking tilt e-health door middel van de online voorlichtingsmodule Lief, Lijf en Leven voor deze kwetsbare doelgroep naar een hoger plan. Zo wordt zo concreet mogelijk en in kleine stapjes informatie over seksualiteit en preventie overgebracht. Het doel: vergroten van de seksuele gezondheid en de zelfredzaamheid van deze jongeren.

De preventieve module Lief, Lijf en Leven geeft voorlichting aan kwetsbare jongeren vanaf twaalf jaar over onder andere sexting, intimiteit, seksueel misbruik en het gebruik van sociale media. Velen uit deze doelgroep missen kennis over het eigen lichaam en vragen om een aangepaste manier van communiceren. Lief, Lijf en Leven brengt de informatie op een begrijpelijke en concrete manier in beeld. Zo kan de module goed werken wanneer bijvoorbeeld iemand te maken heeft gehad met seksueel misbruik als slachtoffer of als dader.

De module bestaat uit verschillende hoofdstukken, beginnend met vriendschap, hoe maak je vrienden, wat is het verschil tussen vriendschap en relatie tot aan intimiteit en seksueel contact. Uit het werkveld is er een grote vraag naar materiaal rondom het thema seksualiteit. Ontwikkeling van materiaal op het gebied van dit thema is nodig om kennis en weerbaarheid van kwetsbare jongeren te vergroten.

Nadat al enkele cliënten Lief, Lijf en Leven hebben doorlopen, is Ambiq nu een pilot gestart met jongeren op de zeer intensieve behandelgroep in Hoogeveen. De inzet van de module past in het traject dat de kwetsbare jongere volgt. Ook de begeleider krijgt een handleiding hoe hij om moet gaan met het geven van voorlichting. Elk deel van de module bevat een videoclip waarin onder andere Douwe Bob en Typhoon het thema bezingen dat aan de orde komt.

E-LVB
Zorgorganisaties Ambiq, ASVZ en Reik werken samen in het Expertisenetwerk E-health LVB (afgekort E-LVB). Lief, Lijf en Leven is het eerste product dat het E-LVB inzet om jongeren met een licht verstandelijke beperking seksuele voorlichting te geven. Lief, Lijf en Leven is een product van KLOS Media. Het E-LVB heeft dit voorlichtingsproduct aangepast om als e-health te kunnen gebruiken.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord