RvEC-vakkanjers presenteren uitvinding op finaledag

Hoogeveen – “In het project Vakkanjers Scout werken leerlingen uit het hele land aan een zelfbedacht, uniek ontwerp. Onze creatie is nu nog op schaal, maar als we het project winnen, mogen we het ontwerp in het groot maken”, vertelt Sem Vos. Hij zit in 1vmbo op het Roelof van Echten College, net als Senna Kammer. Samen vormen ze een ijzersterk duo. Senna: “Dat klopt, want op 4 maart zitten we in de finale!”

Vol trots pakken de jongens hun ontwerp erbij. Senna: “De opdracht was dat we iets moesten maken dat past bij de Bevrijdingsdag op 5 mei. Daarom hebben wij een klomp – typisch Hollands – en een fakkel gemaakt.” Sem vult aan: “Dat hebben we zelf bedacht én helemaal zelf gemaakt. Op school zijn we begonnen met een klein ontwerp. Best lastig, want hoe moet je een klomp namaken? Een paar weken later gingen we naar een leercentrum in Groningen en daar hebben we met gaas, papier-maché en verf toch een mooie klomp gemaakt. Voor de fakkel hebben we een 3d-printer gebruikt. Ook hebben we een eigen website gebouwd, waarop mensen op ons konden stemmen. We hebben heel veel stemmen en enthousiaste reacties gehad. Het harde werken heeft ons een plek in de regiofinale opgeleverd. Daar zijn we heel blij mee!”

Klaar voor de finale
Op maandag 4 maart gaan Sem en Senna naar de finaledag in Zwolle. Sem: “Daar krijgen we eerst een presentatietraining, want ’s middags moeten we ons ontwerp presenteren. Op school zijn we nog bezig met kleine aanpassingen, maar het ontwerp is zo goed als af. We zijn er bijna klaar voor.” De jongens kijken uit naar de finaledag. “Het is speciaal dat we naar de finale mogen. Daar zijn we best trots op”, zegt Senna. “De presentatie van ons ontwerp komt wel goed. We hebben de uitvinding zelf bedacht en weten dus precies hoe alles in elkaar zit. We doen gewoon ons best. Als we winnen, is dat mooi meegenomen. Het zou wel erg gaaf zijn, want dan komt er binnenkort een levensgrote klomp in Hoogeveen te staan. Toch geeft het niet als we niet winnen, want we hebben veel geleerd in dit project. Bijvoorbeeld over elektronica. Senna en ik vinden techniek heel leuk en interessant. We willen later sowieso iets met techniek doen. Ik wil denk ik lasser worden, Sem automonteur. Maar zover is het nog niet. Eerst naar de finale van Vakkanjers Scout!” ​

Deel dit bericht!

Geef een antwoord