Echtpaar Habers-Voorveld 65 jaar getrouwd

Hoogeveen – De heer en mevrouw Habers-Voorveld waren woensdag 20 februari 65 jaar getrouwd. Namens de gemeente Hoogeveen bracht Wethouder Jan Steenbergen hen de gelukswensen over en natuurlijk een grote bos bloemen.

De heer en mevrouw Habers-Voorveld hebben elkaar ontmoet op 15 augustus 1951 in café Vloedgraven te Haarle. Toen plaatselijk bekend onder de naam “Kukkies Da”. Destijds was die 15e augustus Maria Hemelvaart een zondag en  daarom een echte uitgaansdag. De heer Habers was er met een groepje vrienden. Jan Voorveld kwam binnen, samen met drie van zijn zussen. Eén ervan was Bertha. Meneer Habers en Jan werkten destijds in dezelfde fabriek te Nijverdal. Daarom nodigde hij het viertal uit om gezellig bij hun te komen zitten. Jan vertelde aan de heer Habers dat hij wel een leuk meisje voor hem wist en dat was zijn zus Bertha. En zo….. is het gekomen.

Na 2 ½ jaar verkering wilden ze graag trouwen, maar hadden zoals zo velen geen woning. Meneer Ten Bosch die hij eveneens kende van de fabriek had een  dochter die een woning in kreeg Enschede. Zo konden ze bij de heer en mevrouw Ten Bosch een kamer en slaapkamer met gebruik van keuken huren voor 3 gulden! per week te Nijverdal. Hier is de oudste zoon geboren.

Meneer Ten Bosch wees hun op een personeelsadvertentie in de krant van de “tram”, zoals hij de trein noemde. Zelf had de heer Habers niet zo’n interesse. Iemand anders in hun omgeving zei: ”Doen!” Tot korte tijd erna mevrouw Habers de brief alsnog in de brievenbus heeft gedaan. Een maand later is hij aangenomen bij de Nederlandse Spoorwegen. Met als standplaats Nijmegen of Venlo. Maar daar was alles vol. Dus werd het Roosendaal in Noord-Brabant.

In september 1954 zijn ze vertrokken naar Roosendaal. Eerst was hij enige tijd in de kost, totdat er een bovenwoning beschikbaar kwam. Toen is mevrouw meneer achterna gegaan met de oudste zoon, na enige tijd apart van elkaar te hebben gewoond. In deze plaats zijn de dochter en tweede zoon geboren.

14 Maart 1960 zijn ze verhuisd naar Emmen. Er vond een woningruil plaats met standplaats. Zo keerden familie Habers, enigszins, weer terug naar hun oude omgeving. Van oorsprong komen ze uit Luttenberg en Haarle. Echtpaar Habers heeft er exact 57 jaar in hetzelfde huis gewoond. Met heel veel plezier. De grote tuin was van beide een hobby. Een groot deel bestaand uit gazon, bloemen, planten en struiken en het andere deel de groentetuin.  Echtpaar Habers zijn eveneens dierenliefhebbers. Zo hebben ze verschillende dieren gehad. Kippen, een kat, honden, konijnen, postduiven, diamantduifjes, gouldamadines, kanaries en parkieten. De laatste jaren in Emmen kregen ze extra steun van hun kinderen en anderen in hun omgeving (o.a. huishoudelijke hulp). In de loop der jaren zijn er 6 kleinkinderen geboren en 5 achterkleinkinderen. De 6e  is op komst.

De kinderen hadden hun ouders al eens laten weten na te denken of het niet beter zou zijn kleiner en gelijkvloers te gaan wonen. Daar wilden ze liever niet aan denken. Helaas belandde het echtpaar dezelfde dag nog in het ziekenhuis. De situatie bleek, met name voor de heer Habers dermate ernstig dat terugkeer naar hun geliefde huis niet meer tot de mogelijkheden behoorde. Toen moest  hij ook afstand doen van zijn laatste vogeltjes. Hetgeen hem niet onberoerd liet. Hij zou eerst naar De Horst om aan te sterken en mevrouw naar De Holdert. Daar wilden geen van beiden aan denken. Dit betekende dat ze gescheiden zouden worden. Er is met meerdere mensen van alles aan gedaan om hun samen naar Hoogeveen te laten komen, waar de jongste zoon woont. Eerst kwamen ze in een tijdelijke opvang in De Grote Beer en na een paar weken betrokken ze 13 mei 2017 hun prachtige appartement waar ze samen zeer gelukkig en tevreden zijn.

 

Deel dit bericht!

Geef een antwoord