Amusement

Oude Hoogeveense bands nog één keer live op muziek Uut Veen

Hoogeveen – Zaterdag 13 april spelen in Het Podium Hoogeveense bands die actief waren tussen 1965 en 1985. No Name, Margaretha Kleine, Leon & The lions, The Normal School Minstrels en de High Moor Big Band pakken speciaal voor de gelegenheid nog eenmaal de instrumenten op. Hiermee sluiten ze de in november 2018 opgerichte expositie Meziek Uut Veen af, die tot 12 april te bewonderen is in de Bibliotheek Verhalenwerf.

No Name, Margaretha Kleine, Leon & the Lions, The Normal School Minstrels en High Moor Big Band


No Name
In 1969 ontstond No Name, nadat de bands the Great Discover, The Frogs en Reaction achtereenvolgens waren gestopt. Bertus ten Caat en André Damming zetten door en vormden samen met Gerard Damming en Ally Benjamins No Name. In 2009 maakten onder andere twee dochters en een zoon van Ten Caat deel uit van de band. De band richtte zich vanaf toen steeds meer op eigen werk. Er werden behalve Engelstalige- ook Drents- en Nederlandstalige nummers opgenomen. De meeste nieuwe liedjes werden geschreven door gitarist/zanger Fake ten Caat. Op 19 juli 2014 bestond No Name 45 jaar. Hierna was het klaar: de band stopte. Maar speciaal voor Meziek uut Veen komen de bandleden gelukkig nog eenmaal bij elkaar voor een spetterende show!

The Normal School Minstrels
Halverwege de jaren ’60 verwierf deze Hoogeveense folksong-groep ruime bekendheid in de omgeving en trad op in clubhuizen en theaters. Zo traden ze onder meer op in De Tamboer met Martine Bijl. Het trio bestaat uit Roel Dorgelo, Sijtze Malda en Tonie Kerssies. Liedjes van Peter Paul and Mary, het Kingston Trio, The Brothers Four, Harry Bellafonte, Pete Seeger, Bob Dylan, Donovon en Joan Baez kwamen tot leven met hun meerstemmigheid. In 1969 stopte de band, maar na meer dan 50 jaar pakken ze de instrumenten weer op voor Meziek uut Veen!

Margaretha Kleine
In de jaren ’70 zag de achtjarige Margaretha uit Nieuwlande bij haar oom een gitaar staan. Hij leerde haar gitaar spelen, waarna ze op les ging bij Ed Wennink. Een hele tijd later schreef Margaretha eigen liedjes, waaronder haar Drentstalige nummer D’r is niks.
De ballade werd zo goed ontvangen op regionale zenders, dat er al snel een album volgde: Drok. Margaretha speelde onder meer in het voorprogramma van De Kast en Daniël Lohues.

High Moor Big Band

Dit in 1980 opgerichte orkest is voortgekomen uit de muziekopleiding van de Hoogeveense Muziekschool (later Scala) en staan onder leiding van docent en dirigent Martin Oosterwijk. Het brede repertoire omvat vele jazzstijlen, zoals swing, pop, latin, funk en balads. Naast instrumentale werken met bijbehorende improvisaties, worden ook vocale arrangementen uit The American Songboek gebracht.

Leon & the Lions
Vanaf 1985 speelde deze band veel in het noorden van Nederland. De band was gedurende zo’n tien jaar actief met enkele personeelswisselingen op bas en drums. In Het Podium pakken Leon van der Weiden, Gijs Kos, Ruud Slot, Oskar Strijker, Ewout Strijker, Theo van de Poll en Wim Koopman de instrumenten weer op. Het repertoire van de Lions bestond veel uit op blues & R&B georiënteerde covers van onder meer David Bowie, Eric Clapton, Robben Ford, Dire Straits, Jimi Hendrix, Herman Brood en Blues Brothers.

Samenwerking
Op 7 september 2018 namen The Magnolians, Secondary School Minstrels, My Generation en No Name het publiek op Uitdagend Hoogeveen alvast mee terug naar vervlogen tijden. In de Bibliotheek Verhalenwerf is 3 november 2018 een expositie geopend met foto’s, teksten, en bijzonder beeld- en geluidsmateriaal uit die periode. The Magnolians traden op en aan de Verhalentafel in de Bibliotheek werden unieke verhalen gedeeld met het publiek. Inwoners van Hoogeveen hebben de kans om mee te werken aan dit project, door telkens nieuwe verhalen, foto’s, films en meer aan te leveren. Meziek uut Veen is een gezamenlijk project van Bibliotheek Hoogeveen / De Verhalenwerf, De Tamboer, Het Podium en U!TdagenD.

De kaartverkoop voor het afsluitende concert is vandaag gestart, kaarten zijn te koop via www.hetpodium.nl, telefonisch op 0528-280180 en aan de kassa van De Tamboer.

Geef een reactie