TBS gijzelnemer na 23 jaar omgezet naar RM

Assen/Hoogeveen: De rechtbank in Assen maakte vandaag een einde aan een 23-jarige tbs van een ex-inwoner van Rotterdam (48 jr) die in 1993 na een gijzelingsactie met gewonden, met twee andere geïnterneerden wist te ontsnappen uit de PI De Grittenborgh in Hoogeveen. De TBS werd omgezet naar een RM.

In 1994 kreeg de man, die zich kort na de ontsnapping zelf weer meldde bij de politie, een jarenlange gevangenisstraf met TBS opgelegd. De man heeft schizofrenie en verblijft momenteel op een resocialisatie afdeling in Zuidlaren. Twee weken geleden vroeg zijn advocaat om beëindiging van de TBS. Zijn behandelaars waren het daar mee eens en willen de man voorbereiden op begeleid wonen.

Het Openbaar Ministerie had een jaar verlenging van de TBS gevraagd. De rechtbank besliste dat de TBS kan worden omgezet naar Rechtelijke Machtiging (RM) zodat de man niet langer onder het strafrecht valt.

Van TBS naar RM (Rechterlijke Machtiging)

Voor een bepaalde categorie TBS-ers is een hoog zorgniveau nodig, maar volstaat een laag beveiligingsniveau. De TBS kan opgevolgd worden door een RM als het gevaar afgewend kan worden door voldoende (verplichte) zorg te bieden.

Met name bij TBS-ers die schizofreen zijn kan het gevaar voldoende afgewend worden als zij hun medicatie (anti-psychotica) innemen en wonen op een plek die voldoende structuur en begeleiding biedt. Voor hen is de zware maatregel van TBS niet langer nodig om de veiligheid te waarborgen. Maar juist bij deze categorie patiënten, zeker in combinatie met zwakbegaafdheid, komt het regelmatig voor dat sprake is van onvoldoende ziektebesef dan wel -inzicht en twijfelen de behandelaars of zij hun medicatie trouw zullen blijven innemen als er in het geheel geen dwingend kader meer bestaat. In die gevallen kan een TBS beëindigd worden, mits er een rechterlijke machtiging is op basis waarvan verplichte zorg geboden kan worden. Lees hier verder>>>

Zie ook: Eindigt TBS voor gevaarlijke uitbreker na 23 jaar?

Deel dit bericht!

Geef een antwoord