AlgemeenGezondheidPolitiek

Black monday in Drenthe

Hoogeveen -Bij het lezen van de opvattingen van de voorzitter van Denktank Bethesda, Geert Metselaar, realiseerde ik mij ineens dat bestuursvoorzitter Rolf de Folter maandagavond bij de presentatie van het rapport Zorg voor de regio volledige schaamteloosheid aan de dag legde. Had ik mij dat toen maar gerealiseerd, dan was de bijeenkomst met verbaal vuurwerk afgesloten.

Door Frits kappers

Schaamteloosheid is een zware beschuldiging. Mogelijk drong het daardoor niet meteen tot mij door, maar wat de Folter presteerde was ongekend. Terwijl Treant Bethesda in zes jaar tijd volledig leeg heeft geroofd, had de bestuursvoorzitter het lef om tegen de raad en de wethouders te zeggen: “Zorg er voor dat mensen niet bij Treant weglopen.” De man is nota bene zelf verantwoordelijk voor het leegroven van Bethesda. Dat is de consequentie van het aanvaarden van zijn functie. Je neemt dan de bestuurlijke verantwoordelijkheid van je voorgangers over.
Wat zou u doen als uw huis wordt leeggeroofd en de dieven daarna zeggen, kom lekker bij ons thuis op jouw bank naar jouw televisie kijken. We zetten koffie met jouw koffiemachine en we willen dat je niet bij ons wegloopt.
Zulk gedrag rechtvaardigt de vraag of men wel goed bij het hoofd is. Er moet erg veel mis zijn bij een man die bij zijn volle verstand meent in de gemeenteraad opdrachten uit te kunnen delen. Dan heb je in ieder geval een slecht functionerend inschattingsvermogen. Maar dat geldt niet alleen voor de Folter. Dat geldt voor de hele Raad van Bestuur. Vanaf oktober 2012 heb ik al gewaarschuwd dat Hoogeveners van nature het kompas op het noorden en westen richten en niet naar het oosten. Een poll op de actiewebsite liet overduidelijk zien dat ik daar terecht voor waarschuwde. Men bleef er al die jaren doof voor.
Een bijzonder goed ingewijde bron, dicht bij het vuur gezeten, meldde mij dat er bij beraadslagingen over de plannen voor Drenthe en Zuidoost Groningen overleg is geweest met minister Bruins. Daar zou de optie ‘omvallen’ een serieus gespreksonderwerp zijn geweest. Bruins heeft na de IJsselmeerziekenhuizen en Slotervaart geen zin meer in een volgend faillissement en dus werd een constructie bedacht waarbij Treant een bestaansgarantie gekregen zou hebben voor tien jaar.
Die garantie kent een prijs. Het door de medische staf gewenste nieuwe interventiecentrum komt er niet. Men zit aan tafel met twee andere ziekenhuizen die geen enkel belang hebben bij een voortbestaan van Treant. Feitelijk staat men onder curatele. Als tenminste waar is wat de bron zegt, dat wel. Maar ik heb de bron leren kennen als integer en zeer deskundig en vooral bijzonder goed op de hoogte van de ontwikkelingen. En Treant moet maar laten horen hoe het echt zit als ze dit willen ontkrachten.
We hebben het dus over een ziekenhuis waarvan de Raad van Bestuur feitelijk onder curatele staat, ziekelijk optimistisch het adherentieverlies op slechts 25% schat en in zes jaar tijd de lokale overheid in twee gemeentes heeft bedrogen en geschoffeerd. De bestuursvoorzitter van dat ziekenhuis haalt het in zijn hoofd om tegen de gemeenteraad te zeggen: Zorg ervoor dat er geen mensen bij Treant weglopen. Alsof we in een communistisch land leven waar de overheid mensen dwingt bepaalde keuzes te maken. Het is te ziek voor woorden dat Treant Bethesda tegen zijn wil heeft uitgekleed en vervolgens nu de verantwoordelijkheid bij de gemeente neer wil leggen.
Maar gelukkig weten we nu dat minister Bruins bang is opnieuw met een faillissement te maken te krijgen. Treant is een bedrijf. Het verkoopt medische zorg in wat een vrije markt zou moeten zijn. Nou dan weet ik wie daar koning is. U, beste lezer, U bent de koning. U bepaalt zelf of U de producten van Treant goed genoeg vindt. U bepaalt zelf wiens verkooppraatjes het geloofwaardigst zijn. U bepaalt zelf wel of U behoefte hebt aan expertisecentra in Hoogeveen.
Laat U horen!
Bethesda is verloren.
Treant voelt zich uitverkoren.
Alleen U kunt deze hoogmoed ten val brengen.

Frits Kappers legt in onderstaande videoboodschap uit dat de gemeenteraad is geschoffeerd door de voorzitter van de Treant Zorggroep. Hij roept de gemeenteraad op dit niet te pikken.

Geef een reactie

Aankomende evenementen