Officiële start aanleg MTB-route ZuidWest Drenthe

Regio – Op 15 februari verrichten gedeputeerde Henk Brink en wethouder Jan van ’t Zand samen met enkele leden van WTC Ruinen symbolisch de starthandeling voor de aanleg van de MTB-route tussen Zuidwolde en het Dwingelderveld. De vele vrijwilligers van WTC Ruinen maakten de afgelopen weken al een begin met de route. Het was de beurt aan de wethouder en gedeputeerde om te demonstreren hoe je een mooie kombocht aanlegt.

Het traject dat de WTC aanlegt is in totaal 50 kilometer lang en maakt onderdeel uit van een groter plan, om alle routes in Drenthe met elkaar te verbinden, inclusief de VAM-berg. “Mooi om te zien met hoeveel enthousiasme leden van WTC Ruinen aan dit parcours werken. Een belangrijke toevoeging aan de realisatie van een provinciebreed MTB-netwerk en aan onze ambitie ‘Drenthe de vijfsterren MTB-provincie’, aldus gedeputeerde Henk Brink. ‘Samen met de Drentse wielerverenigingen maken we van Drenthe dé fietsprovincie”. Wethouder Jan van ’t Zand valt hem bij. “Het is prachtig dat deze MTB-route met hulp van Initiatiefrijk De Wolden tot stand kan komen. Onze ondernemende inwoners dragen zo zelf bij aan een prachtige sport- en fietsbeleving in onze gemeente”.

Expertise

Voor de aanleg van het traject maakte de club gebruik van de expertise van meervoudig Nederlands kampioen mountainbiken Patrick Janssen, die ook bosbouw studeerde. Een ideale combinatie, want voor de aanleg van de route wordt nauw samengewerkt met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. “Ik ken de belangen en zal ook vanuit mijn persoonlijke affiniteit met de natuur met respect omgaan met het gebied waar de tracks doorheen leiden”, aldus Janssen.
Voorzitter Aaldert Hooijer van WTC Ruinen kan niet wachten tot het traject gereed is. “ MTB-en ontwikkelt zich de laatste jaren. De fietsers willen niet meer door de bagger, maar vragen spannende en uitdagend aangelegde parcoursen met kombochten en hoogteverschillen. Natuurbeheerders willen sturing waar wel en niet gefietst mag worden. Beide belangen komen hier bij elkaar. De goede samenwerking met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten is een belangrijk punt. Daarnaast krijgen we spontaan steun van lokale bedrijven”.
Ondertussen ervaart hij dat dit project al vele haakjes heeft naar volgende projecten. Naast de verbinding met andere MTB-trajecten lopen er contacten met toeristisch ondernemers die willen aanhaken. De leden van WTC dromen van een verbinding naar de VAM-berg waar op vrijdag 15 maart officieel het MTB parcours wordt geopend en mountainbikers vanaf 18 maart hun klimkilometers kunnen maken.

Bijdrage

Provincie Drenthe en gemeente De Wolden ondersteunen het initiatief van de wielerclub uit Ruinen. De provincie draagt bij vanuit de subsidieregeling Kwaliteitsimpuls beleving en innovatie van het programma Op Fietse. In 2019 is er nog subsidie beschikbaar voor initiatieven die bijdragen aan de unieke fietsbeleving in Drenthe. Gemeente de Wolden ondersteunt het project vanuit ‘Initiatiefrijk De Wolden’.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord