Algemeen

Kantlijn: Vraag aan Treant cardioloog Rob de Vries

Geachte heer de Vries,
Als ik uw heldere uitleg afgelopen maandag tijdens de presentatie van het rapport Zorg voor de regio kort samenvat, komt het erop neer dat de SEH in Hoogeveen dichtgaat omdat hier te weinig mensen ’s nachts in levensgevaar binnenkomen om de baan van de dienstdoende specialist een beetje aantrekkelijk te houden.

Ik heb mijn EHBO diploma en ik kan reanimeren met en zonder AED. Ik heb dat geleerd in de hoop het nooit te hoeven toepassen op een echt mens in plaats van op Annie van de Ehbo-instructeur. Dit kunnen we projecteren op vele beroepsgroepen. Bijvoorbeeld op de brandweermensen die duimen draaiend zitten te wachten tot het alarm afgaat en er uitgerukt moet worden. Maar ook op de specialist die tijdens een rustige nachtdienst beschikbaar is om te redden wat er te redden valt als de nood aan de mens komt.

Mijn vraag is nu voor de hand liggend: Hoe zou u, mijnheer de Vries het vinden als er bij u thuis brand uitbrak en omdat de dichtstbijzijnde kazerne net gesloten is haalt de brandweer van 20 km verderop de aanrijtijd niet. Net als bij een hartstilstand, waar de eerste zes minuten van cruciale invloed zijn is het eerste kwartier van een brand van cruciaal belang.

Zo min als ik hoop dat er bij u ooit brand uitbreekt, zomin hoop ik dat er in Hoogeveen veel meer mensen ’s nachts een SEH-arts nodig zullen hebben, maar ik verzeker u dat bij de eerste calamiteit die voorkomen had kunnen worden door een SEH in Hoogeveen de publiciteit voor Treant vernietigend zal zijn.
Het spijt mij zeer dat ik niet kan stoppen met weerstand te bieden aan deze onzalige ontwikkelingen, ik zou niets liever willen. Het kernteam waar u deel van uitmaakt maakt mij dit echter onmogelijk. U wekt zoveel woede bij mij dat ik mogelijk die eerste calamiteit zou kunnen zijn als ik mijn woede niet omzet in verzet tegen uw plannen.

Er is maandag niet ontkend dat u rekening houdt met een adherentie verlies van 25%. Dat betekent een forse inkomensdaling voor de vrij gevestigde specialisten. Er zullen dus artsen moeten vertrekken, of gaan de vrij gevestigden blijmoedig voort met hun goede werken tegen een fors kleinere beloning? De wonderen zijn de wereld nog niet uit, maar dit wonder daar geloof ik niet in.

En dan moeten ze ook nog in Hoogeveen en Stadskanaal verschijnen voor die 80% basiszorg die u hebt beloofd? Dat sprookje daar gelooft u toch zelf niet in dokter de Vries? Wij kennen inmiddels de redenering: “Als ik in Emmen spreekuur hou is dat veel efficiënter. Voor mijn verlaagde honorarium kan ik ook niet nog eens gaan reizen.” Mocht het honorarium door het vertrek van een kwart van de artsen niet dalen, dan zal de redenering worden: “Mijn dienstbelasting is ernstig verzwaard door een tekort aan specialisten, ik kan echt niet ook nog eens diensten draaien in Hoogeveen en Stadskanaal.” Met andere woorden Hoogeveen en Stadskanaal zullen ernstiger het haasje zijn dan u en uw collega kernteamleden afgelopen maandag hebben aangegeven.

Begrijpt u dat de onrust in Hoogeveen maandag echt niet kleiner is geworden?
Met verschuldigde hoogachting,
J.K.F. (Frits) Kappers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen