Gezondheid

‘Open brief’ Frits Kappers aan Treant bestuursvoorzitter

Hoogeveen: Frits Kappers, actievoerder van het eerste uur en Hoogevener van het jaar 2012, is dan wel (noodgedwongen) gestopt met het comité ‘Actie Voor Bethesda’ maar dat betekend niet dat hij zijn trom niet meer roert. Via zijn websites SD Producties blijft hij zijn zienswijze op de hedendaagse ontwikkeling verspreiden door middel van columns en opiniestukken. Deze keer vraagt hij aandacht via een ‘open brief’ aan bestuursvoorzitter a.i. Treant Zorggroep en lid Kerngroep Zorg voor de regio, de heer R. de Folter.

Geachte heer de Folter,
Hoewel deze brief geschreven wordt op Valentijnsdag is deze geenszins op te vatten als een liefdesverklaring. Met dit schrijven wil ik u kort bijscholen met betrekking tot de gevoelens die in Hoogeveen bestaan ten aanzien van de door u geleide zorggroep. Daarnaast wil ik een paar consequenties van de maandag geopenbaarde plannen onder uw ogen brengen. Aanleiding hiertoe is uw opmerking in de bijeenkomst van de gemeenteraad geweest, waarbij u verkapt duidelijk maakte dat de Hoogeveense bevolking Treant niet de rug toe zou moeten keren, om verdere verslechtering van het toekomstperspectief te voorkomen. U zei het niet met zoveel woorden, maar de strekking was niet mis te verstaan. Uw CMO David Post heeft in het verleden zelfs al eens gezegd dat de Hoogeveense actievoerders verantwoordelijk waren voor een eventuele teloorgang van Treant.

Daarom is het wenselijk u in een kort geschiedeniscollege op de hoogte te brengen van wat onder uw voorgangers is gebeurd. In september 2012 kwam Hoogeveen massaal in het verzet tegen de fusie met het Scheperziekenhuis. Er was een houtskoolschets uitgelekt waaruit bleek dat er mogelijk plannen bestonden om van Bethesda per 1 januari 2013 een dagziekenhuis te maken met poliklinieken, zonder beddenhuis, IC en spoedeisende hulp. Ruim 15.000 inwoners van Hoogeveen tekenden een petitie waarin werd opgeroepen Bethesda volwaardig te laten blijven.

Het Comité Actie voor Bethesda werd na de aanbieding van deze petitie opgericht en heeft vanaf het begin gewaarschuwd voor het feit dat de Hoogeveense bevolking niet op het oosten is georiënteerd, maar op het westen en het noorden. Een poll op onze actiewebsite bevestigde deze waarschuwing. Wij vonden sterke aanwijzingen dat vanuit ZLM werd geprobeerd de poll te saboteren. Vanaf het moment dat wij de poll instelden op slechts één bijdrage per IP-adres stokte namelijk de groei van de interesse in behandeling in het Scheperziekenhuis.

In 2013 hebben de gemeenteraden van Hoogeveen en de Wolden in een unanieme brief aan de Raad van Bestuur van (toen nog) ZLM de fusie met Refaja ontraden. Ook de huisartsen waren unaniem tegen deze fusie. De Raad van Bestuur toonde zich doof voor al deze geluiden. Dat was wettelijk gezien haar goed recht, maar het zaaide verdere onrust en wantrouwen in Hoogeveen en directe omstreken.

In de jaren daarna hebben wij steeds meer behandelingen uit Bethesda zien verdwijnen. Wij werden zeer goed geïnformeerd, zelfs vanuit de medische staf, en brachten al deze waarschuwingen naar buiten. Zo leidde eind 2014 een email van de intensivisten, waaruit bleek dat de IC’s in Stadskanaal en Hoogeveen dicht zouden gaan, tot een brede bijeenkomst in het raadhuis van Hoogeveen over de cijfers die naar buiten waren gekomen. Cijfers waaruit bleek dat er een merkwaardige discrepantie bestond tussen de IC-opnames in Emmen en Hoogeveen. Landelijk was het op dat moment de trend dat het aantal opnames met ongeveer 20% daalde, in Hoogeveen daalde het aantal opnames echter
met 60% en in Emmen bleef het aantal gelijk. De artsen Post en Passier konden dit niet verklaren. Logisch want er was maar één verklaring mogelijk en die wilden zij niet bekennen. Emmen pleegde zorgroof ten koste van Bethesda.

Eind 2016 lekte de notitie Locatieprofilering Treant uit. Dit leidde tot een historisch bijeenkomst in de Tamboer op 13 februari 2017, waarbij ruim 1500 inwoners de Tamboer tot de nok toe vulden en onmiskenbaar hun afkeer van de plannen van Treant te kennen gaven. Toenmalig stafvoorzitter David Post verklaarde op RTV Drenthe dat de communicatie met de bevolking onvoldoende was geweest en sprak het stellige voornemen uit hier verbetering in aan te brengen. Dat resulteerde in zeer slecht bezochte dialoogavonden. Begrijpelijk want daar gebeurde precies wat te verwachten was, van dialoog was geen sprake, de aanwezige woordvoerders van Treant herhaalden wat zij al jaren zeiden: zonder de fusie met Scheper was Bethesda al lang van de kaart verdwenen. Het enig tastbare resultaat van deze bijeenkomsten was een, op voorhand tot mislukken gedoemd, experiment met een busje dat tussen de drie locaties van Treant reed om patiënten te vervoeren.

Uit de vele reacties van verpleegkundigen en artsen bleek dat de arbeidsvreugde op de werkvloer grondig werd verpest. Er vond een heksenjacht plaats op onze bronnen. Wie lekte kon rekenen op ontslag. Post ging hierbij zelfs zover, dat hij in een bespreking met het actiecomité onze bronnen verzuurde zusters die hun zin niet krijgen noemde. Logisch dat hij huilend personeel aan zijn tafel had. Waarvan hij vervolgens in de Hoogeveensche Courant meldde dat dit de schuld was van het actiecomité door onophoudelijke kritiek op het personeel. Ten overvloede meld ik dat wij echter steeds nadrukkelijk duidelijk zijn geweest dat onze kritiek op het beleid en de beleidsmakers was gericht en dat wij steeds de grootst mogelijk bewondering uitspraken voor de wijze waarop het personeel zijn werk deed.

Met bluf en grootspraak manifesteerde Post zich in de Hoogeveensche Courant: “Bethesda zal verloskunde nooit opgeven”. “In 2017 staan wij in de top10 van het AD.” Deze laatste uitspraak versterkte hij in de HC nog met de melding er een goede fles wijn onder te verwedden. Die weddenschap heb ik aangenomen, maar ik wacht nog steeds op de wijn.

“Noem in vredesnaam mijn naam niet!” Dat kregen wij steeds te horen van zowel artsen als verpleegkundigen die ons informeerden. Vrijwel allemaal vertrokken zij, of werden zij weggewerkt. Uitstekende specialisten vertrokken niet voor niets. Wie wil er immers werken voor een werkgever die van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg een ‘ernstig verwijt van slecht werkgeverschap’ te horen heeft gekregen?

Ik heb begrepen dat uw organisatie over 2018 eindelijk weer zwarte cijfers kan schrijven. Dankzij zware bezuinigingen op personeel bijvoorbeeld. Het is een gotspe dat u zich vervolgens beroept op het feit dat u zo moeilijk goed personeel aan kunt trekken. Treant had (zeker in Hoogeveen) excellent personeel, dat graag had willen blijven, terwijl er andere oplossingen mogelijk waren om de problematiek waar ziekenhuizen zich landelijk voor gesteld zien het hoofd te bieden. Ik wijs u op de oplossing die het Slingeland Ziekenhuis (Doetinchem) en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (Winterswijk) hebben gekozen. In de bijlage bij deze brief treft u de intentieverklaring aan die de beide medische staven van die ziekenhuizen hebben ondertekend. Daarin wordt uitgesproken dat het om te overleven nodig is twee gelijkwaardige en volwaardige locaties te handhaven. Maar daar wilde de hongerige medische staf uit Emmen niet aan.

Wie zaait zal oogsten. Het wantrouwen en de onrust in Hoogeveen zijn de oogst van het beleid van uw voorgangers, waar u door het accepteren van uw huidige functie nu de volle verantwoordelijkheid voor draagt. De consequentie is dat zeer veel Hoogeveners zich wel in Bethesda willen laten behandelen maar beslist niet naar het Scheperziekenhuis of het Refaja willen reizen, noch daarheen overgeplaatst willen worden.

Dit zal, mede in verband met de weekendsluiting van het beddenhuis, er toe leiden dat de door u verwachte adherentiedaling van 25% aanzienlijk hoger uit zal vallen en ik voorspel dan ook dat het schrijven van zwarte cijfers over 2018 een eenmalige trendbreuk zal zijn. Een adherentieverlies van 90% bij verloskunde in Hoogeveen is geenszins een incident. De reacties die op Uitkijkpunt Bethesda binnenkomen wijzen op een toenemende afkeer van uw organisatie. Wie in Bethesda geopereerd wordt, loopt het risico bij complicaties alsnog naar Emmen verplaatst te
worden. Ik ben alleen al afgelopen week vier keer gebeld door mensen die mij vroegen of ze bij complicaties ook konden vragen om overplaatsing naar Assen of Zwolle. Uiteraard ga ik hen dan geen sprookjes vertellen. Overplaatsing bij complicaties naar een ander ziekenhuis en een onbekende specialist raad ik hen af. “Dus als ik beslist niet naar Emmen wil, moet ik me ook maar niet in Bethesda laten opereren”, luidde in alle gevallen de vervolgvraag. U kunt mij, als u dat wilt, verwijten dat ik Treant daarmee schade berokken. Maar u kunt u dat verwijt beter besparen. Het is de oogst van wat onder (thans) uw verantwoordelijkheid de afgelopen zes jaar is gezaaid.

U sprak afgelopen maandag de hoop uit dat de onrust in Hoogeveen nu zou dalen. Ik herhaal hier wat ik daar toen al tegen u zei: De onrust is zeker niet gedaald. Het vertrouwen echter wel. Uiteraard ben ik altijd bereid met u hierover in gesprek te gaan, maar sinds ons door uw voorganger Marcel Kuin de deur op bestuurlijk niveau is gewezen, bedien ik mij van de mij ten dienste staande middelen om te communiceren. Een initiatief voor een gesprek zal derhalve van u uit moeten gaan. Ik spreek hier slechts mijn bereidheid om een uitnodiging te accepteren uit.

Ik wens u veel wijsheid toe bij uw werkzaamheden en spreek de hoop uit dat u zich zult laten leiden door de gedachte dat het altijd nog mogelijk is om ten halve te keren in plaats van ten hele te (ver)dwalen.

Met verschuldigde hoogachting,
J.K.F. Kappers (Frits)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen