Ploggen! Nieuwe manier afval rapen

Tijdens het hardlopen afval rapen, dat heet met een mooi woord ‘ploggen’. Het is een samenvoeging van het Zweedse ‘plocka’ – dat rapen betekent – en joggen. Ook in Nederland wordt deze vorm van hardlopen steeds populairder. In de eerste week van april wordt er ‘geplogd’ in De Wolden en Hoogeveen.

Hardlopen is niet per se nodig! Iedereen die wandelt, fietst, paardrijdt, hardloopt, de hond uitlaat, kortom iedereen die buiten komt, ziet wel eens zwerfafval langs de wegen liggen. Je ergert je er aan, maar toch lopen we meestal door zonder het op te ruimen.

DOE MEE EN MELD JE AAN

Initiatiefnemer Peter Berendse uit Ruinen heeft samen met een aantal enthousiaste loopgroepen de organisatie van het ploggen op zich genomen. Je kunt je als loopgroep, wandelgroep, sportvereniging, school, maar ook als particulier aanmelden. Doe dit voor 15 maart via e-mailadres: ploggenindrenthe@gmail.com. In die aanmelding graag vermelden: contactpersoon, aantal deelnemers, welke dag tussen 1 en 7 april jullie gaan lopen en het contactadres in verband met het aanleveren van materialen en ophalen van het geraapte zwerfafval.
De gemeenten leveren materialen, zoals werkhandschoen, zakken en veiligheidsvestjes en zorgen dat het opgeraapte afval wordt opgehaald

Deel dit bericht!

Geef een antwoord