Algemeen

Kantlijn: Kunt u in Bethesda nog terecht als u beslist niet naar Scheper wilt?

Veel mensen zitten met prangende vragen sinds het openbaar worden van het Guptarapport. Een veel voorkomende vraag is Kan ik wel terecht in Bethesda als ik beslist niet naar Scheper wil? Het antwoord is volmondig JA, maar er zitten een aantal belangrijke addertjes in het gras en u doet er goed aan u daar van te vergewissen.

Door Frits Kappers

Voorlopig wordt in Bethesda nog geopereerd op diverse terreinen, dus kunt u voor veel voorkomende ingrepen gewoon in Bethesda terecht. Dat is geen enkel probleem. Maar er kunnen wel problematische situaties ontstaan als u beslist niet naar Emmen wilt.

Onlangs meldden meerdere mensen mij dat ze opgenomen waren in Bethesda en geopereerd moesten worden. Dat kon wel in Bethesda, alleen zou dat dan een stuk langere wachttijd opleveren, want er was voor Bethesda op dat moment geen in die operaties gespecialiseerde chirurg beschikbaar. Overplaatsing naar Emmen zou die wachttijd aanmerkelijk bekorten. Het is in dit verband niet interessant welke keuzes de patiënten hebben gemaakt, maar het was wel een energievretend proces om die keuzes te bepalen en als je er niet goed aan toe bent is energieverspilling het laatste wat je kunt gebruiken.

Elke operatie (hoe klein dan ook) brengt een risico van mogelijke complicaties met zich mee. Het kan dan gebeuren dat men u naar Emmen wil verplaatsen omdat de chirurg die u in Bethesda heeft geopereerd op dat moment in Emmen dienst heeft. U kunt dan natuurlijk altijd weigeren en eisen dat de chirurg aan uw bed verschijnt (het is logischer dat de gezondste van u beiden reist nietwaar?) maar ik voorspel dat er weinig kans is dat uw eis wordt ingewilligd.
Dan kunt u vervolgens verlangen om naar Zwolle gebracht te worden, alleen brengt dat het probleem met zich mee dat een vreemde arts door wie u nooit gezien bent u meteen moet behandelen. Ik sluit niet uit dat men in Isala zal denken: “Daar branden wij ons de vingers niet aan ga maar mooi naar de chirurg die de ingreep heeft uitgevoerd.” Men zal het anders formuleren, maar ik kan wel begrip opbrengen voor de gedachtegang. Bovendien is uw status binnen Treant sneller beschikbaar.

De plannen die de Gupta Kernploeg heeft geopenbaard houden in dat u in de weekends niet meer in Bethesda kunt zijn opgenomen. Dat houdt in dat u bij een naar verwachting kortdurende opname in Bethesda uiterlijk vrijdagavond (of mogelijk zaterdagochtend) naar huis moet. Mocht dit onverstandig zijn dan zal men u naar Emmen overplaatsen. Rolf de Folter, interim-voorzitter van de Raad van Bestuur, meldde maandag aan de gemeenteraad dat dit niet vaak zal gebeuren, maar ook hij beschikt niet over een glazen bol en zijn verwachtingen kunnen derhalve niet serieus genomen worden. Overigens lag die verwachting wel op vaker dan één keer per maand

Met andere woorden, als u beslist onder geen enkele voorwaarde in het Scheperziekenhuis terecht wilt komen en daar ook geen trammelant over wilt moeten maken, dan wordt het een lastige zaak om u nog in Bethesda te laten opereren. Bespreekt u dit vooral met uw huisarts als u onverhoopt voor die keus komt te staan.

Vraagt u dan ook gelijk eens aan uw huisarts wat die vindt van de opstelling van Huisartsenzorg Drenthe bij monde van hun voorzitter Ron Wissink, huisarts in Zuidwolde. De huisartsen vormen volgens de dames en heren in de Kernploeg immers het fundament waarop het zorghuis van de toekomst gebouwd moet worden. En dat fundament is wankel en vertoont alle voortekenen van betonrot. Er is immers een steeds nijpender wordend tekort aan huisartsen in Drenthe en Zuidoost Groningen. Wissink heeft daarover tegen het Dagblad van het Noorden verklaard dat de Guptagroep zich daar niet mee heeft bezig gehouden. Lees voor meer informatie hierover de iSay van 12 februari.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen