Algemeen

Kantlijn: fundament onder ziekenhuisplannen Treant zit nu al vol betonrot

Gisteravond werd in de raadszaal in Hoogeveen het Guptarapport gepresenteerd aan de gemeenteraad van Hoogeveen. Er was om onduidelijke redenen niet gecommuniceerd dat dit een openbare bijeenkomst was, dus er was weinig publiek naar de bijeenkomst gekomen.

Door Democranarch

Als iets duidelijk is geworden bij deze presentatie is het wel dat er volstrekt onvoldoende is nagedacht binnen het kernteam, dat bestaat uit
de Treant Zorggroep;
het Ommelander Ziekenhuis Groningen;
het Wilhelminaziekenhuis Assen;
de huisartsengroep Drenthe;
Achmea zorgverzekeraar;
Menzis zorgverzekeraar.

Niet alleen is er onvoldoende nagedacht, de kwaliteit van het rapport zou een middelbare scholier een dikke onvoldoende opleveren.
Huisarts Ron Wissink hield een korte inleiding voor de raad van Hoogeveen en maakte daarbij niet de indruk erg enthousiast te zijn over de plannen die in het rapport worden onthuld. Vlak en aarzelend kwamen zijn woorden over het voetlicht. Het was de eerste keer dat ik Wissink zag en hoorde, maar als dit de manier is waarop hij altijd spreekt voor publiek, dan was een andere inleider een betere keuze geweest. Mogelijk speelde de spanning die hoort bij een spreekbeurt in het hol van de leeuw een grote rol.

Nauwkeurige bestudering van het rapport vereist dat je niet alleen goed kijkt naar wat er in het rapport gezegd wordt. Het is ook belangrijk te kijken HOE het wordt geformuleerd en nog belangrijker is wat er NIET wordt gezegd.
De komende dagen zal ik hier een aantal malen over publiceren. Op dit moment heb ik nog geen idee hoeveel Kantlijnen het rapport nodig zal blijken te hebben, dus ik ga maar gewoon van start met wat mij het meest opviel.

Fundament vertoont nu al betonrot

De rol van de huisartsen wordt steeds belangrijker. Het is de bedoeling dat zorg steeds meer in huisartsenpraktijken geboden zal worden. Dat is dan meteen een gigantisch probleem voor Oost Drenthe en Zuidoost Groningen. Het tekort aan huisartsen is daar al nijpend en wordt in razend tempo groter. Veel praktijken bestaan uit één huisarts en een groot deel daarvan zal op korte termijn met pensioen (willen) gaan. Wissink zegt daarover “We hebben ons nu eerst gebogen over de ziekenhuizen. De huisartsenzorg komt later.” (Bron: DvhN)

Hier mee heeft het kernteam zich feitelijk al gediskwalificeerd. De bouw van een nieuw zorgmodel voor Zuidoost Groningen en Drenthe valt hierdoor te vergelijken met de bouw van de parkeergarage in Hoogeveen. Daar bleek de fundering ondermaats te zijn. Alle palen moesten opnieuw bekeken worden en er moesten heel wat palen bijkomen aleer men op verantwoorde wijze met de werkelijke bouw van de garage kon beginnen. Over de meerkosten wordt nog steeds gesteggeld.
Gelukkig is dit gebrek in het Guptarapport nu naar buiten gekomen. Welke weldenkende bouwmeester gaat er immers bouwen op een fundament waarin de betonrot vooraf al zichtbaar is? Welke bestuurder wil verantwoordelijk zijn voor een gebouw waarvan zomaar de vloeren in kunnen storten? Het wordt hoog tijd dat er nagedacht wordt over het instellen van persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders in dit soort situaties. Ook voor ziekenhuisbestuurders.

Geboortecentra

De term geboortecentra valt in het rapport als het ware uit de lucht. Nergens in het rapport wordt ingegaan op wat een geboortecentrum is. Op vragen van de gemeenteraad hierover hield Wissink een betoog over een vrouw “driehoog achter in Hoogeveen, die beslist thuis wil bevallen”. Hij vroeg zich af hoe je die in vredesnaam naar beneden moest krijgen als er bij de bevalling acute noodzaak van specialistische hulp zou ontstaan. Dan was het beter als in Hoogeveen een centrum kwam waar vrouwen onder begeleiding van verloskundigen konden bevallen terwijl er buiten een ambulance startklaar staat om naar Assen of Emmen te gaan mocht dat nodig zijn. Wissink zei nog net niet dat de ambulance met draaiende motoren klaar zou staan. Dat het aantal ambulances absoluut veel te klein is voor zo’n peperdure oplossing hield hij wijselijk voor zich.

Iterim bestuursvoorzitter Rolf de Folter vulde Wissink aan en maakte duidelijk dat het hier om een idee ging, waar men nog over na zou gaan denken. Hij gaf nog een paar voorbeelden die allemaal blijk gaven van dagdromerij en wensdenkerij. Ronkende ambities vlogen door de raadzaal, plannen voor de toekomst die van Drenthe een Walhalla voor specialisten moeten maken. Hopelijk hebben de aanwezige raadsleden dat ook door. Ik heb veel meegemaakt met bestuursvoorzitters in de afgelopen zeven jaar, maar de Folter overtreft ze – schijnbaar moeiteloos – op het gebied van ronkende voornemens en mooie woorden allemaal. Hij blijft ook maar een jaar, dus wie zal hem wat maken?

Dat de term geboortecentra zomaar uit het niets wordt geïntroduceerd laat zien dat de denkwijze van Treant leidend is geweest. David Post bedacht in 2014 de term Special Care toen de IC’s in Hoogeveen en Stadskanaal vermoord moesten worden. Een term die niet bestond en dus geen lading dekte. Post kon daar dus alle kanten mee op. Door de term geboortecentra plompverloren te laten vallen worden verwachtingen gewekt. Resultaten uit het verleden mogen dan geen garantie zijn voor de toekomst, maar de verwachtingen van Treant zijn tot nu steeds op een miskraam uitgelopen.

Vragen van de publieke tribune

Aan het eind van de bijeenkomst kreeg het publiek de gelegenheid tot het stellen van vragen. Petitionaris Ruben Kleine meldde dat er een verzoek tot toetsing van de SEH-sluiting bij het college voor de rechten van de mens is ingediend, omdat in een VN verdrag staat dat spoedeisende zorg slechts gesloten mag worden indien een land in oorlog verkeert. Voorzitter de Folter repliceerde dat hij zich niet kon voorstellen dat de Verenigde Naties het sluiten van SEH’s in Hoogeveen en Stadskanaal verbieden. Het wachten is dus op een uitspraak van dat college.

Voormalig kinderarts in Bethesda, Gerrit van Leeuwen, vroeg waarom er geen verloskundigen in het kernteam waren opgenomen. De kern van het antwoord was, dat men zonder verloskundigen al een team vol geweldige mensen bij elkaar had. Van Leeuwen nam hier geen genoegen mee en vroeg door (zonder meer antwoord te krijgen) tot de technisch voorzitter van de avond de discussie afbrak.

Vervolgens heb ik mijn beurt besteed aan de verwachting van Treant dat er een adherentieverlies (= soort van omzetdaling) van 25% op zal treden. Ik vind dat rijkelijk optimistisch aangezien alleen al op verloskunde in Hoogeveen een daling van 90% is opgetreden. Een daling van 40% lijkt me realistischer. Dit zal voor de zorgverzekeraars aanleiding zijn Treant fors te gaan korten op het budget. Waardoor de financiële problemen van Treant nog verder zullen groeien.
Op de vraag of daar in het kernteam over is nagedacht en zo ja wat de conclusies waren, kreeg ik met veel omhaal van woorden als antwoord (van zowel bestuursvoorzitter de Folter als Leonora de Bakker van Achmea) dat er was “afgesproken om daar nog afspraken over te maken.” Zelden heb ik mensen zoveel woorden horen gebruiken om helemaal niets te zeggen.

Tot besluit sloeg de voorzitter van Denktank Bethesda, Geert Metselaar, de spijker op zijn kop met de mededeling dat dit rapport vrijwel een op een de locatieprofilering verwoordt die Treant in 2016 voor ogen stond. Het discussiestuk daarover lekte indertijd via het Comité Actie voor Bethesda uit en was aanleiding voor de bijeenkomst in de Tamboer waar Hoogeveen op niet mis te verstane wijze liet horen hoe men over Treant dacht.
Metselaar vroeg waarom Gupta slechts vijf scenario’s heeft onderzocht en niet heeft onderzocht wat de gevolgen zouden zijn als de hoofdvestiging van Treant van Emmen naar Hoogeveen zou worden verplaatst. “Dan bent u in ieder geval dat enorme adherentieverlies kwijt, want voor Emmen bestaat er geen alternatief, voor ons in Hoogeveen wel.” Cardioloog Rob de Vries antwoordde dat er dan te veel mensen te ver zouden moeten reizen. Hij sprak verder de hoop uit de met de presentatie van het rapport in Hoogeveen de onrust zou afnemen. Uit zijn intonatie werd duidelijk dat hij daar zelf niet in geloofde. Terecht, want niet de onrust is afgenomen in Hoogeveen maar het vertrouwen.

Het kernteam zei graag met de bevolking van Hoogeveen in gesprek te willen gaan. Ik zeg: “Gemeenteraad grijp uw kans en nodig de bevolking opnieuw uit in de Tamboer. Eens kijken of het kernteam die uitdaging aanneemt.”

2 gedachten over “Kantlijn: fundament onder ziekenhuisplannen Treant zit nu al vol betonrot

  • Hoe gaat Treant het oplossen met mensen die geen vervoer naar het ziekenhuis hebben en daar ook niet de financiele middelen voor hebben om er te komen? Ik ben zelf beperkt en moest onlangs al een afspraak afzeggen die ik wel nodig heb omdat die in Stadskanaal was.

  • Ik denk dat treant Bethesda beter kan verkopen aan UMCG of Isala, de goodwill van hoogeveners naar treant zal alleen verder afnemen en daarmee de problemen voor treant verder vergroten. treant zal de het nooit voor elkaar krijgen om zoveel goodwill te kweken dat de hoogeveners allemaal naar Emmen gaan. Winstgevend zal het dus nooit meer worden.

Geef een reactie

Aankomende evenementen