Algemeen

Kantlijn: Inktzwarte wolken boven Bethesda

Het Gupta rapport is bekend. U kunt het hier downloaden. Voor spoedeisende hulp in geval van levensbedreigende situaties kunt u binnenkort niet meer terecht in Bethesda en het Refaja ziekenhuis. Dat is de kern van het verhaal. Dat is voor veel mensen in Hoogeveen (en in Stadskanaal) een ramp. De indruk wordt gewekt dat de SEH wel open blijft voor spoedhulp zonder levensbedreiging, maar dat gebeurt dan gewoon op de huisartsenpost.

Door: Democranarch

Ingewikkelde ziekenhuiszorg zal alleen nog worden aangeboden in Emmen, Assen en Scheemda. Invoering van het plan gaat enkele jaren duren en het is de bedoeling daar na de zomer dit jaar mee te beginnen. En dat houdt in dat de locatieprofilering die in december 2016 via het actiecomité uitlekte zal worden uitgevoerd, voor zover dat nog niet is gebeurd. Die uitgelekte locatieprofilering was destijds aanleiding voor een bijeenkomst in theater de Tamboer (13 februari 2017, overmorgen dus twee jaar geleden) waar de woede van de Hoogeveense bevolking ondubbelzinnig duidelijk werd.
Men durft in het rapport met droge ogen te beweren dat basiszorg in alle drie de locaties wordt gehandhaafd. Dat zal in de ogen van Treant misschien het geval zijn, maar in de ogen van de Hoogeveense bevolking is een ziekenhuis zonder SEH, verloskunde en kinderafdeling geen ziekenhuis dat basiszorg levert.
Treant is zich ongetwijfeld zeer bewust van hoe Hoogeveen hierover zal denken. Daarom zal men er alles aan doen om de indruk te wekken dat er heel veel overblijft. Zoals we al van hen gewend zijn. Steeds werd er gezegd, dat er “eigenlijk” niets verdween, en ondertussen….
Het rapport van Gupta beoordeel ik als duur maar desondanks waardeloos. Het heeft er alle schijn van de Achmea opdracht heeft gegeven om een rapport te schrijven dat uiteindelijk moet concluderen dat alleen Emmen en Assen (samen met Scheemda) volwaardige ziekenhuizen kunnen blijven. Hoogeveen en Stadskanaal mogen wonden likken en voor buitenpost spelen.

Men rekent bij Treant op een adherentieverlies (verlies aan omzet) van ongeveer 25%. Dat lijkt rijkelijk optimistisch. Ik vermoed dat de cijfers eerder in de richting zullen gaan van wat er onlangs over verloskunde naar buiten kwam. Daar is het verlies in Hoogeveen bijna 90%. Ik verwacht dat het adherentieverlies bij Treant rond de 40% zal komen te liggen, of misschien nog wel hoger.
De zorgverzekeraars zullen zeker budgetkortingen aan Treant gaan opleggen. Er zal minder worden behandeld bij Treant en bij andere ziekenhuizen zal meer worden behandeld. Dat moet uit de lengte of de breedte, maar zal bij Treant in rekening gebracht worden. In ieder geval is Treant mij als potentieel cliënt kwijt. Mijn vertrouwen in de organisatie is inmiddels helemaal nul.

4 gedachten over “Kantlijn: Inktzwarte wolken boven Bethesda

  • Extra kantlijn, de cijfers van Treant zijn niet te vertrouwen die zullen alles doen om het voor elkaar te krijgen, liegen en bedriegen ten koste van de Hoogeveens bevolking

  • Als ze me reiskostenvergoeding geven wil ik wel naar assen toe gaan, anders jammer dan, dan maar geen specialist meer waar we zekers 2x per jaar onze kop moeten laten zien.

  • Simpele conclusie: Laat de mensen in Hoogeveen en Stadskanaal maar fijn creperen dan zijn ze daar toch mooi van verlost.

Geef een reactie

Aankomende evenementen