112/Misdaad

Eindigt TBS voor gevaarlijke uitbreker na 23 jaar?

Assen/Hoogeveen: Toen in 1990 de EBI De Grittenborgh in Hoogeveen werd geopend stelde men trots dat ontsnappen uit deze Extra Beveiligde Instelling onmogelijk was. Het was toen de veiligste en modernste gevangenis van Nederland, werd beweerd. Het bleek een fabeltje want de EBI in Hoogeveen bleek zo lek als een mandje en werd al snel een gatenkaas genoemd. Binnen een paar jaar ontsnapten 16 langgestraften uit EBI De Grittenborgh.

Eén van die ontsnappingen, op 6 januari 1993, begon met geweld en een gijzeling op de jeugdafdeling. Daarbij werden twee bewaarsters plotseling besprongen en gestoken met messen en een andere cipier die te hulp schoot raakte ook gewond bij het gevecht. De drie gedetineerden ontsnapten door een vrouwelijke cipier het mes op de keel te zetten. waarop de andere bewakers de deuren opendeden om zo hun zwaar gewonde collega te redden. Zij bleek in de long te zijn gestoken, de andere bewakers raakten lichtgewond.

Als gevolg door de reeks van ontsnappingen werd de toenmalige directeur (Kranendonk) geschorst na anonieme beschuldigingen van bewakers omdat hij op hoogte zou zijn geweest van de ontsnapping en daartegen niets zou hebben ondernomen. Onderzoek van de rijksrecherche leverde geen bewijs op dat de directeur onrechtmatig had gehandeld. Er werd een zwaarder regime in alle EBI’s ingesteld vanwege de gebeurtenissen in Hoogeveen en elders.

TBS

Eén van de ontsnapte gedetineerden, een 48-jarige man uit Rotterdam, meldde zich twee dagen later weer bij de politie. In 1994 werd hij voor deze gewelddadige ontsnapping veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraf en TBS.

Hij stond deze week weer voor de rechter, ditmaal met het verzoek om de destijds opgelegde TBS na 23 jaar op te heffen. De man heeft schizofrenie en verblijft momenteel op de resocialisatie afdeling van Lentis in Zuidlaren waar hij wordt voorbereid op herintreding in de maatschappij. Zijn behandelaars verklaarden dat het goed gaat met de man zolang hij wordt begeleid, zijn medicijnen gebruikt en niet teveel blowt. Hij mag deelnemen aan activiteiten buiten de kliniek. Hun advies is om te TBS op te heffen en hem verder te behandelen en te begeleiden met een rechtelijke machtiging. Dat levert meer vrijheid op en de man zou binnen een jaar in aanmerking kunnen komen voor begeleid wonen buiten de kliniek.

Het Openbaar Ministerie denkt er anders over want de man moet binnenkort weer terechtstaan, ditmaal vanwege mishandeling van een medebewoner, en wil zijn TBS met 1 jaar verlengen.

Uitspraak over 14 dagen.

Geef een reactie

Aankomende evenementen