Homoseksuele asielzoeker gewond na geweldsdelict in onveilige EBTL

Hoogeveen – Gisteravond werd een 25-jarige homoseksuele Irakese asielzoeker door een medebewoner aangevallen in de vrijheidsbeperkende EBTL (Extra Begeleiding en Toezichtlocatie) te Hoogeveen. Een medebewoner die aan hem vroeg waarom hij met het COA sprak, gaf hem een kaakslag.

Vorige week diende zijn bezwaar in de Rechtbank van Groningen tegen de opgelegde strafmaatregel. Daar meldde de IND namens staatssecretaris Mark Harbers dat er geen onderscheid voor kwetsbare LHBTI-asielzoekers is in de EBTL, ondanks dat veiligheid niet gewaarborgd is.
“Je kan erop wachten dat zoiets zou gebeuren”, zegt Sandro Kortekaas, voorzitter LGBT Asylum Support die gisteravond gelijk melding gedaan heeft van het geweldsdelict bij verantwoordelijken. “Alle dagen in de EBTL werd hij al uitgedaagd en gepest door medebewoners. Hij voelt zich onveilig en zondert zich af.

Maar het contrast is enorm. Want naast de EBTL wappert bij AZC Hoogeveen de regenboogvlag en zetten COA medewerkers hun schouders eronder om discriminatie van LHBTI-asielzoekers te voorkomen. Hij heeft onterecht de EBTL-maatregel gekregen die niet door een rechter maar door een locatiemanager is opgelegd. De EBTL is een vergaarbak van criminele, psychisch gestoorden. Hij hoort daar niet thuis en daar is bij de rechter bezwaar tegen gemaakt. Werd hij in zijn vorige AZC als homoseksuele asielzoeker niet gehoord, ook hier is veiligheid zoek. De locatie manager meldt  dat er aandacht is voor zijn veiligheid. Maar ook dat er aandacht besteed wordt aan de waarden en normen en omgangsregels zoals wij die in Nederland kennen. Echter 10 uur na melding an het geweldsdelict is er nog niemand bij hem langs geweest.” Dat heeft LGBT Asylum Support gisteren naar buiten gebracht. Deze organisatie ondersteunt niet-heteroseksuele asielzoekers die net in Nederland zijn aangekomen. bron: LGBT Asylum Support

Deel dit bericht!

Geef een antwoord