Algemeen

Kantlijn: Treant krijgt de rekening gepresenteerd …

De Treant Zorggroep was gewaarschuwd. Zes jaar lang hebben wij met het inmiddels opgheven actiecomité geroepen dat Hoogeveen niet op het oosten is georiënteerd. Dat de trek naar het westen en noorden veel groter zal zijn dan die naar het oosten. Ook als het om ziekenhuiszorg gaat. Toch liet Treant in reactie op de geboortecijfers die RTV Drenthe publiceerde weten “geen idee te hebben waarom zo weinig vrouwen in Emmen willen bevallen”.

Door Democranarch

Die reactie is typerend voor Treant en laat bovendien zien dat er geen enkel gevoel voor de regionale behoeftes bestaat. Een ziekenhuis is een dienstverlenende organisatie. De diensten die men levert kenmerken zich door zorg. Goede zorg, waarbij de patiënten en hun behoeftes centraal horen te staan. Vrij snel na de oprichting van het actiecomité in 2012 kwamen op dat terrein al de eerste mitsen en maren. Goede zorg dichtbij als het kan, verder weg als het moet. Het werd een mantra. Een kreet die machteloosheid maskeert. De markt vraagt om goede zorg DICHTBIJ omdat het MOET. En als dat niet wordt geboden dan doet de markt zijn werk en lopen klanten weg. Dát is marktwerking, maar dat heeft men bij Treant niet door.

De fusies tussen Scheper en Bethesda en vervolgens met Refaja zijn hopeloos mislukt. Uitstekende specialisten hebben Bethesda massaal verlaten. Bestuurder Guus Bruins, pleitbezorger van volwaardige basisziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal, kreeg op een geniepige manier het mes in de rug gestoken door de medische staf en een slaafse Raad van Toezicht, die sindsdien onthoofd functioneert. Bijna twee jaar na het vertrek van Bas Eenhoorn als voorzitter van de Raad van Toezicht staat men nog steeds onder leiding van een waarnemend voorzitter, Coba Anninga.

Interne conflicten leiden doorgaans tot vertrek van personeel. Een aantal van hen is weggewerkt, op dood spoor gezet, of op eigen houtje vertrokken omdat men het gedoe zat was. Conflicten tussen artsen zijn funest voor patiënten. Dat bleek deze week weer eens in Sneek, waar voormalig Treant voorzitter Marcel Kuin te maken heeft met een patiëntenstop voor reumatologie. De reumatologen leven klaarblijkelijk in grote onmin met elkaar. Iets anders kun je niet concluderen als je leest dat zelfs mediation niet heeft geholpen. Vergelijking met de kinderartsen in Emmen ligt voor de hand. En ook daar zijn de cliënten het kind van de rekening, omdat andere dan medische belangen de hoofdrol spelen.
Treant krijgt nu de rekening gepresenteerd voor het stompzinnige sluiten van verloskunde en kinderafdeling en die rekening gaat oplopen. Denk maar niet dat ouders die goede ervaringen hebben opgedaan in Assen, Zwolle of Hardenberg de kinderartsen in Emmen zullen gaan bezoeken, als hun kind specialistische zorg nodig heeft.

Bestuursvoorzitter Carla van de Wiel had er goed aan gedaan om bij de lawaaidemonstratie in mei 2018 aanwezig te zijn, maar zij keek wel uit. Verbitterd door rancune over de woede van de Hoogeveense ouderen in de Tamboer (13-02-2017) liet zij verstek gaan. Dagpresentator Alexander van Netten werd zelfs de toegang tot Bethesda ontzegd, toen hij woordvoerders van Treant uitnodigde om de demonstranten toe te spreken. Deze arrogantie heeft het kwade bloed dat in Hoogeveen door de aderen stroomt nog kwader gemaakt en het is dan ook volstrekt logisch dat vrouwen in overgrote meerderheid kiezen voor Assen, Zwolle of Hardenberg om hun kindje ter wereld te laten komen. Maar Treant heeft er geen idee van.
Ik voer geen actie meer tegen het beleid van Treant, maar ik volg het natuurlijk wel op de voet. En uiteraard ben ik van harte bereid de bestuurders nog eens vriendelijk, maar wel klip en klaar, uit te leggen welke fouten men maakt. Of men daar behoefte aan heeft waag ik te betwijfelen. Men verblijft liever in de eigen ivoren comfort zone. Tot het te laat is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen