Algemeen

Kantlijn: Geboortecijfers Treant wijken af van basisadministratie gemeente

RTV Drenthe heeft onderzocht waar zwangere vrouwen in Hoogeveen bevallen sinds de Treant Zorggroep verloskunde en kinderafdeling in het Hoogeveense ziekenhuis Bethesda heeft gesloten. De voorspelling dat dit Treant erg veel cliënten gaat kosten blijkt te kloppen. Bijna 90% van de Hoogeveense zwangeren koos voor een ander ziekenhuis dan het Scheperziekenhuis. Treant beweert echter dat er meer Hoogeveensen in Emmen bevallen dan uit de basisadministratie van de gemeente Hoogeveen blijkt.

Door Democranarch

Uit de cijfers die RTV Drenthe heeft ontvangen van de basisadministraties uit onder meer Assen, Hoogeveen en Emmen blijkt dat van de in totaal 91 zwangeren uit Hoogeveen slechts 10 vrouwen in Emmen zijn bevallen. Dat is 11% van de totale hoeveelheid bevallingen die anders vermoedelijk vrijwel allemaal in Bethesda zouden hebben plaatsgevonden.

Regionieuws Hoogeveen meldt dat Treant zelf zegt dat in Emmen 20 Hoogeveense bevallingen plaats hebben gevonden, maar Treant kan niet verklaren waar het verschil met de cijfers uit de basisadministratie van de gemeente door wordt veroorzaakt. Dat is dan trouwens nog steeds slechts 22% van alle Hoogeveense bevallingen. Ik ga er van uit dat voor Stadskanaal en omgeving de cijfers niet veel anders zullen zijn. Tenzij Treant met keiharde cijfers die aanname weerspreekt.
In Hoogeveen en Stadskanaal bestaan geen volwaardige algemene ziekenhuizen meer. De verwachting is dat onderzoeksbureau Gupta in het door Zilveren Kruis gevraagde advies over de toekomst van de ziekenhuiszorg in het noorden onder meer zal pleiten voor sluiting van de afdelingen Spoedeisende Hulp in Hoogeveen en Stadskanaal. Dat betekent dat in twee van de drie locaties van Treant een belangrijke aanvoerbron van patiënten wordt gesloten. Spoedeisende hulp is goed voor zeker 30% van de inkomsten van een ziekenhuis en sluiting van de SEH’s in beide plaatsen zal ongetwijfeld betekenen dat Treant nog meer inkomsten gaat mislopen dan de sluiting van verloskunde al heeft veroorzaakt.

Zou het zo zijn, dat Treant bewust aanstuurt op sluiting van Refaja en Bethesda als algemeen ziekenhuis? Zou Treant in Hoogeveen en Stadskanaal twee specialistische klinieken ambiëren? Borstkankerzorg in Hoogeveen en Oogheelkunde in Stadskanaal, met in beide ziekenhuizen mogelijk een deel van de orthopedische ingrepen. Gokt Treant er op dat het Scheperziekenhuis dan de status van systeemziekenhuis krijgt, dat hoe dan ook niet om mag vallen?
Dat zou wel eens een riskante gok kunnen zijn, want er is geen officiële regel die – analoog aan de banken – stelt dat een ziekenhuis niet om mag vallen als het in een plaats is gevestigd die te ver bij een ander algemeen ziekenhuis vandaan ligt. Dat laat overigens onverlet dat met name Zilveren Kruis, bij een faillissement van Treant een ernstig probleem heeft, aangezien de verzekeraar een zorgplicht heeft, die inhoudt dat binnen een bepaalde tijd een algemeen ziekenhuis voor iedereen bereikbaar moet zijn.

Kortom: Treant verliest behoorlijk veel inkomsten dankzij het eigen beleid, het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat de rode cijfers weer zwart worden. Hoe lang dat door kan gaan? Niemand weet het, maar ik vrees het ergste en ik heb in een spreekbeurt in Provinciale Staten dan ook de provincie opgeroepen zich op dat ergste voor te bereiden.

Een gedachte over “Kantlijn: Geboortecijfers Treant wijken af van basisadministratie gemeente

  • Met andere woorden mensen die van een uitkering rond moeten komen hebben straks een probleem als de ziekenhuizen sluiten en de overheid laat het toe. Mijn stem gaat bij de verkiezingen naar de PVV

Geef een reactie

Aankomende evenementen