Algemeen

Fokker Hoogeveen krijgt zeer forse order

Hoogeveen: De vestiging van Fokker in Hoogeveen heeft van het Amerikaanse Pratt & Whitney, een zeer grote order gekregen met een waarde van 300-400 miljoen euro. Het nieuws werd wereldkundig gemaakt bij de overdracht van de eerste operationele F-35 Lightning II de vervanger van de F16, aan de Nederlandse luchtmacht in Fort Worth (Texas).

Uitbreiding en extra medewerkers noodzakelijk

Na twee testtoestellen werd vandaag tijdens een speciale ceremonie in het Texaanse Fort Worth de eerste operationele F-35 Lighting II officieel overgedragen aan de Nederlandse luchtmacht. Er zullen dit jaar nog een 7-tal toestellen volgen. Twee daarvan worden in Italië gebouwd en krijgen vliegveld Leeuwarden als thuisbasis. De vijf andere toestellen worden als testtoestellen gestationeerd in Amerika. Nederland koopt in totaal 37 F-35 Lighting II en er zijn plannen om nog een order van 15 toestellen te plaatsen.

Pratt & Whitney

Pratt & Whitney is een Amerikaans bedrijf dat vliegtuigmotoren maakt. De motoren van het bedrijf worden veelvuldig toegepast in de burgerluchtvaart en militaire luchtvaart. Als één van de “grote drie” is het in hevige concurrentie verwikkeld met General Electric en Rolls-Royce. Naast de vliegtuigmotoren bouwt Pratt & Whitney ook gasturbines (voor de industrie, opwekking van elektriciteit en schepen), motoren voor locomotieven en raketmotoren.

Fokker Hoogeveen

Deze opdracht betekend dat Fokker in Hoogeveen zal moeten uitbreiden en meer personeel zal moeten aannemen. In het vorige jaar zijn er al 140 banen bijgekomen en is de uitbreiding al gestart. In Hoogeveen worden onderdelen voor de F-35 Lighting II, kortweg de JSF (Joint Strike Fighter) genoemd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wikipedia: Meer over de F35

Geef een reactie