Minder lijnvluchten door traumaheli’s

Regio: Het steeds vaker inzetten van de traumahelikopter betekend voor de vliegvelden waar deze zijn gestationeerd dat er minder lijnvluchten kunnen plaatsvinden. Vliegvelden mogen maar een bepaalde hoeveelheid geluid produceren (geluidsruimte) en de traumaheli’s nemen nu al 25% daarvan voor hun rekening en dit is stijgende.

De luchthavens, de politie en grote ziekenhuizen willen aanpassingen van de huidige regels en dat er een aparte geluidsruimte komt voor de traumaheli’s. Er worden gesprekken gevoerd met Tweede Kamerleden. De politie waarschuwt dat er geluiden opgaan dat vliegvelden anders geen plaats meer willen bieden aan de helikopters.

Ieder jaar stijgen de inzetten van de vliegende traumateam’s en kunnen bijvoorbeeld in Rotterdam en Groningen minder lijnvluchten opstijgen en landen. Een nachtvlucht van een traumaheli telt voor 10 oftewel één nachtvlucht is goed voor tien (!) landingen of opstijgen van vliegtuigen in de commerciële sector. Het is nu al bijna niet meer haalbaar volgens de geldende regels.

Lokale bestuurders zouden nieuwe regelgeving in de weg zitten. Ook omwonenden zijn bang voor meer geluidsoverlast. (Bron: NOS)

Deel dit bericht!

Geef een antwoord