GS Drenthe wil sneller info over incidenten bij kerncentrale Emsland

Assen: Op vragen van de SP Drenthe aan Gedeputeerde Staten (GS) heeft GS aangegeven dat de berichtgeving over de brand die 6 december bij de kerncentrale in het Duitse Lingen uitbrak, onvoldoende was.

Door berichtgeving in de media was de eerste indruk ontstaan dat er brand was in de kerncentrale. Er waren veel hulpdiensten opgeroepen en ter plaatse vonden evacuaties plaats. De brand was echter in een laboratorium op ruime afstand van de kerncentrale. In het laboratorium bleek geen radioactief uranium te zijn opgeslagen en metingen wezen uit dat er geen sprake was van een kernramp en dat de effecten zeer lokaal bleven. De brand leverde geen gevaar op voor de volksgezondheid waardoor het niet noodzakelijk was om, volgens afspraken, de Veiligheidsregio Twente terstond op de hoogte te stellen. Deze brengen de Drentse burgemeesters en de Veiligheidsregio Drenthe vervolgens op de hoogte

Onrust:

Gezien de onrust die ontstond door de berichtgeving in de Duitse en Nederlandse media was het achteraf gezien beter geweest om eerder met informatie te komen. De afspraken worden binnenkort dan ook nader worden beoordeeld.

Gevarenzone:

Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland liggen in het 100 kilometer risicogebied van kerncentrale Emsland, een onderdeel van energieleverancier RWE. Vorig jaar nog werden in deze provincies door de Nederlandse overheid jodiumpillen verspreid onder risicogroepen voor het geval er een kernramp zou plaatsvinden.

Zie ook: Vragen SP & Antwoorden GS (PDF)

Deel dit bericht!

Geef een antwoord