The hate u give

Starr Carter (Amandla Stenberg) beweegt constant tussen twee verschillende werelden: de arme, voornamelijk Afro-Amerikaanse wijk waar ze woont en de rijke, grotendeels blanke privéschool waar ze naartoe gaat. De precaire balans wordt verstoord wanneer Starr getuige is van de dodelijke schietpartij van haar jeugdvriend Khalil door een politieagent. Onder druk van de gehele gemeenschap zal ze zichzelf moeten laten horen en moeten opkomen voor wat juist is. The Hate U Give is gebaseerd op de veelgeprezen New York Times-bestseller van Angie Thomas, in Nederland uitgegeven door uitgeverij Moon. De Nederlandse vertaling van het boek door Jasper Mutsaers is uitgeroepen tot het ‘Beste Boek voor Jongeren 2018’ in de categorie ‘Vertaald’. Naast Amandla Stenberg spelen ook Russell Hornsby, Regina Hall, Common, Anthony Mackie en Issa Rae een rol in de film.

Genre:
Speelduur:
Kijkwijzer:
Regisseur:
Acteurs:
Drama
133 minuten
12+
George Tillman jr.
Anthony Mackie, Amandla Stenberg, K.J. Apa, Russel Hornsby, Lamar Johnson, Issa Rae, Sabrina Carpenter, Regina Hall, Algee Smith, Common

Meer informatie of kaartjes voor deze film bestellen? Dat kan via Vue Hoogeveen!


Recensies

Ria Koekoek

Ria Koekoek

The hate u give, een film gebaseerd op het young adult boek. Verschil tussen cultuur, en arm en rijk zijn duidelijk zichtbaar in het verhaal. Spanning, drama, actie, geweld, haat, racisme, verdriet, blijdschap, zijn duidelijke kenmerken van deze film. Alle spelers zetten hun rol goed neer, vooral de hoofdrolspeelster Starr speelt haar rol vol overtuiging. Zo jong en dan al zo’n personage neerzetten, echt geweldig goed gedaan. Bepaalde scene’s zijn zo emotioneel geladen dat je zelf helemaal meeleeft in hun situatie. De goed uitgekozen muziek, geeft je het gevoel hoe het moet zijn geweest in bepaalde situatie’s. Zeker een aanrader om heen te gaan, boeiend van begin tot het eind. Leeftijdscategorie van 12 jaar is prima, aangezien bepaalde scene’s wel heftig zijn.

Yvonne Bijl-Hooijer

Yvonne Bijl-Hooijer

Hoe begin ik een recensie van een film waar ik uit ben gestapt, maar eigenlijk nog met één been in sta? Hoe breng ik op een juiste manier in beeld wat ik heb gezien en wat nog op mijn netvlies staat? Hoe verwerk ik mijn gedachten in woorden die er toe doen, zonder de film tekort te doen en zonder teveel te vertellen over de inhoud van het verhaal…

The Hate U Give (kort gezegd THUG, wat tuig betekent) staat voor ‘De haat die je geeft, krijg je terug’ en dat is waar het allemaal om draait in deze Amerikaanse drama.

De film start met een flashback naar de jeugd van Starr (subliem vertolkt door Amandla Sternberg). Deze scène is alles bepalend voor de rest van het verhaal. Het laat zien hoe complex het leven is van een harmonieus Afro-Amerikaans gezin, met het onrecht buiten de deur.

Onrecht wat bestreden dient te worden. Zonder geweld, maar met een belangrijk wapen. Namelijk de stem van Starr, waarmee zij het verschil kan maken.

Deze film legt een pijnlijke zenuw bloot bij het Amerika van nu, waarin racisme en vooroordelen helaas nog altijd aan de orde van de dag zijn. Een film die je aan het denken zet, vanwege de vele indrukwekkende en verschrikkelijke gebeurtenissen.

Een film die een Oscar verdient!

Deel dit bericht!

Geef een antwoord