Opendag Virtual Reality bij Ambiq

Hoogeveen – Zorginstelling Ambiq aan de Voltastraat organiseerde 22 januari 2019 een middag waarin publiek, medewerkers en cliënten de laatste ontwikkelingen op het gebied van virtual reality konden ervaren. In 3 lokalen werden demonstraties gegeven. Bezoekers konden virtual reality ervaren in deze ruimtes.

Ook in het onderwijs doet Virtual Reality zijn intrede. Om uiteenlopende redenen (b.v. angsten, overprikkeling) kan het zijn dat kinderen niet in de klas kunnen zitten tussen hun klasgenootjes. Ambiq maakt het voor deze groep kinderen een stuk gemakkelijker om toch deel te kunnen nemen aan het klasgebeuren middels een 360 graden camera (genaamd VR-iendje). De leerling zit dan thuis of op een behandelgroep en kan met een vr-bril meekijken en luisteren in de klas. “In het begin is het best wennen voor de klasgenoten, een camera in de klas”, zegt projectleider e-health Martijn Wesseling van Ambiq. “Maar na een les of twee voelt het voor de meeste kinderen al weer normaal. Op deze manier kunnen we kinderen met gedragsproblematiek ook beter observeren en daardoor betere hulp bieden om terug te kunnen keren in de klas”, aldus Martijn.

Ook in de zorg kan Virtual Reality erg nuttig zijn. Zo kon je meedoen aan een test om je pijngrens te verleggen. De test bestond uit je arm in 30 seconden in ijswater te leggen en dit een cijfer te geven. Daarna kreeg je een vr-bril op en moest je nogmaals je arm in ijswater leggen. Bijna iedereen (behalve uw verslaggever natuurlijk) gaf aan dat de pijngrens lager lag. Virtual reality kan voor afleiding zorgen waardoor pijn draaglijker wordt.

Ook was er de mogelijkheid om serious games te spelen. Serious games zijn games die naast een entertainmentdoel ook een educatief doel hebben. In de zorg zijn de serious games bezig met een opmars. Ambiq is op dit moment bezig met een pilot. Het spel FairPlay, een prototype, is ontwikkeld om jongeren te helpen bij de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Zij kunnen een spel spelen en tussendoor het gesprek aangaan met een begeleider. Op deze manier kunnen ze in een veilige omgeving oefenen. Men is aan het onderzoeken of er organisaties zijn die mee willen werken aan de doorontwikkeling van het spel.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord