Gladheidbestrijders draaien overuren

Hoogeveen – Met man en macht zijn sinds dinsdagmiddag en vannacht onafgebroken  strooi en sneeuwschuifploegen op pad geweest om de wegen zo begaanbaar mogelijk te maken in de gemeente Hoogeveen.

Dat er niet altijd gelijk resultaat te zien is van deze noeste arbeid heeft te maken met meerdere factoren. Strooizout kan namelijk alleen goed inwerken bij voldoende verkeersintensiteit en -snelheid. Op autowegen werkt het vaak beter in dan op fietspaden. Natuurlijk is ook de intensiteit en duur van een sneeuwbui een belangrijke factor. Dus ook als er gestrooid is blijft oplettendheid geboden. In de gemeente Hoogeveen worden naast het ”droog” strooien ook de techniek van het nat strooien gebruikt. Door het zout vlak voordat het op de weg wordt gestrooid nat te maken met een zoutoplossing, blijft het zout beter op de weg liggen. Hierdoor verwaait het ook veel minder. Deze laatste techniek wordt door loonbedrijf Jansen gebruikt die de fietspaden voor hun rekening nemen. De (hoofd)wegen worden door AREA gedaan.

Aanpak gladheidbeheersing

Het is onmogelijk om op alle wegen en fietspaden gladheid te voorkomen en weg te nemen. De gemeente weegt de belangen van de weggebruikers af tegen andere belangen, zoals de zorg voor het milieu en de kosten. Daarom wordt volgens een vast schema op de hoofdroutes de gladheid bestreden. Dit zijn bijvoorbeeld de bus routes, routes van hulpdiensten, de verbindingswegen tussen de dorpen en de belangrijke aan- en afvoerroutes van de industrieterreinen. Ook de verbindingsfietspaden en -wegen naar scholen horen hierbij, maar ook dicht bewoonde wegen langs kanalen, drukke winkelstraten, bruggen, trappen en hellingen. De routes zijn aangeduid als prioriteit 1 en 2 en een route bruggen en viaducten. Verder is voor extreme winterse omstandigheden een alternatief beheersingsplan vastgesteld.  KAART STROOIROUTES

2 gedachten over “Gladheidbestrijders draaien overuren

 • 23 januari 2019 om 07:59
  Permalink

  Proficiat bestrijders, de fietspaden waren prachtig schoon vanmorgen, de doorgaande wegen waren daarentegen net als vorig jaar belabberd of helemaal niet schoon.

  Blijkbaar liggen de prioriteiten de laatste paar jaar niet meer op de doorgaande wegen, man man, een sneeuwschuivertje over die paar centimeter sneeuw doet wonderen, maar zelfs dat lukt niet.

 • 23 januari 2019 om 15:40
  Permalink

  Ik vind dat ze wel goed werk verrichten. En dan ligt er nog wat sneeuw, so what? Snelheid aanpassen, eerder van huis en klaar. Niets aan het handje!

Geef een reactie