Futuristische ideeën Zonneroute A37

Hoogeveen: Op 9 november 2017 werd een intentieverklaring getekend tussen netwerkbedrijf Enexis Groep en netbeheerder Rendo, de provincie Drenthe en Rijkswaterstaat om van de Drentse A37 een zonneroute maken. Een drietal bouwkundige ontwerpbureaus, Posad spatial strategies, Studio Marco Vermeulen en IAA, kregen de opdracht om met een idee te komen.

Dinsdag was een eerste informatieavond waar de ideeën werden gepresenteerd,

  • Zonnepanelen in de berm, zonnetuinen en bij de tankstations ter hoogte van Zwinderen, zonneparken. De panelen zouden in kleur moeten aansluiten bij het landschap;
  • Zonnepanelen alleen op de knooppunten en afslagen van de A37 met aangepaste vormen van de panelen;
  • Zonnepanelen op de vangrails en en plat daarachter. De opgewekte energie moet in accu’s worden opgeslagen en elektrische auto’s zouden zich dan via het wegdek automatisch kunnen opladen. Een techniek die er al is maar nog nader moet worden uitgewerkt.

De werkgroep Geluidsoverlast A37-A28,lanceerde het idee om ter hoogte van Hoogeveen een geluidswal aan te leggen die Hoogeveense wijken Zuid en Krakeel te beschermen tegen het geluid van de A37 dat steeds meer toeneemt. Dit zal in de toekomst alleen maar erger worden omdat er een verdrievoudiging van het vrachtwagenverkeer op de A37 wordt verwacht. Zonnepanelen zouden dan tegen de geluidswal kunnen worden geplaatst.

Er worden nog een een drietal informatieavonden (19.30uur) georganiseerd:

28 januari bij Van der Valk in Nieuw-Amsterdam

31 januari in Cornelis in Dalen

4 februari in mfc de Opsteker, De Spil 1 in Nieuwlande

Video van RTV Drenthe

Deel dit bericht!

Geef een antwoord