Verhalencafés: De 2e generatie Molukkers in Nederland

Hoogeveen: In het najaar van 2019 komt het tweede deel van theaterdrieluik ‘Aan de andere kant…’ op de planken. Na het succes van het eerste deel ‘Een tijdelijk verblijf’ vertelt deze theatervoorstelling het verhaal van de tweede generatie Molukkers in Nederland. In januari en februari worden op verschillende plekken ‘verhalencafés’ georganiseerd: bijeenkomsten waar iedereen binnen mag lopen om te vertellen over zijn of haar herinneringen aan de jaren ’70. Hoe beleefden Molukkers van de tweede generatie en hun Nederlandse leeftijdsgenoten deze periode?

Aan de andere kant is een gezamenlijk project van Molukkers en niet-Molukkers en de hoofdrollen worden, net als vorig jaar, gespeeld door getalenteerde professionele acteurs. Het tweede deel van Aan de andere kant is wederom niet een verhaal over politiek, maar over mensen en het liefst wil men zoveel mogelijk mensen betrekken uit zowel de Molukse als de Nederlandse gemeenschappen. Daarom worden voor de scripts van Aan de andere kant elementen uit waargebeurde verhalen gebruikt. De verhalencafés vinden plaats in Assen, Hoogeveen, Marum en Appingedam. Een extra verhalencafé staat helemaal in het teken van voetbal: in de kantine van FC Amboina in Assen is iedere liefhebber van (Moluks) voetbal welkom om zijn of haar herinneringen te delen.

De avonden worden geleid door een gespreksleider en stellen vragen aan de orde als: Woonde u in een Molukse woonwijk, of juist niet? Hoe keek u naar uw niet-Molukse vrienden of collega’s? Hoe keken zij naar u? Wat vond u van de toenemende politisering binnen de Molukse gemeenschap en hoe verschilde u van uw ouders? Wat maakte dat u zich Moluks voelde, of juist niet?

Ook niet-Molukkers die Molukse vrienden, collega’s of buren hadden zijn van harte welkom. Kende u de Molukkers in uw omgeving goed? Veranderde dat contact in de loop der tijd? Werd u in de omgang met Molukkers beïnvloed door de Molukse acties? Wist u in de jaren zeventig al iets van de geschiedenis van de Molukkers?

De Groningse verhalencafés vinden plaats in de bibliotheken van Appingedam en Marum, in samenwerking met De Verhalen van Groningen (www.deverhalenvangroningen.nl). In Drenthe zijn de verhalencafés in het Drents Archief in Assen en de bibliotheek van Hoogeveen. Aanmelden voor de bijeenkomsten is niet nodig en toegang is gratis. Meer informatie: www.adak-theater.nl of info@adak-theater.nl

22 januari 2019: Drents Archief Assen, Brink 4, 19:30 uur

24 januari 2019: Bibliotheek Marum, Molenstraat 34, 19:30 uur

28 januari 2019: FC Amboina Assen, Wethouder Bergerweg 22-A, 19:30 uur

6 februari 2019: Bibliotheek Appingedam, Professor R.P. Cleveringaplein 5, 19:30 uur

7 februari 2019: Bibliotheek Hoogeveen, Willemskade 27, 19:30 uur

Foto: Bert Verhoeff

Deel dit bericht!

Geef een antwoord