Zilver voor Ruben Eefting op Nationale D spelen

Apeldoorn – Het nieuwe jaar is nog maar net onderweg, maar de eerste nationale kampioenschappen staan al weer op het programma. Zaterdag stond de Nationale C en D spelen Indoor te Apeldoorn op het programma. Namens HAC’63 was Ruben Eefting de enige deelnemer. Hij had zich ingeschreven voor de 1000 meter. In een veld van 48 leeftijdsgenoten werd Ruben in de snelste van vier series geplaatst. Op papier, gebaseerd op de behaalde persoonlijk records van de deelnemers, was Ruben goed voor een derde plaats. De zenuwen waren dan ook flink aanwezig, want een podium op dit NK was toch serieus in zicht.

Bij een wedstrijd als deze moeten de jonge atleten zich al serieus aan de regels houden, samen met het feit dat het podium binnen handbereik is zorgde dat wel voor enige druk bij de 11-jarige Ruben. Zoals gezegd startte de jonge atleet in de 4e en snelste serie. Soms wil het nog wel eens voorkomen dat in een eerdere serie een verrassende resultaat word neergezet, maar dat was dit keer niet het geval. Hierdoor was het vrij snel duidelijk dat het podium zal gaan bestaan uit lopers uit de laatste serie en aan Ruben de taak om zich daar tussen te vechten.

Ruben ging op de smalle 200 meter baan direct hard van start en liep na een halve ronde op eerste positie. In de derde bocht werd hij door de nummer 2 op de hak gelopen, waardoor hij even zijn focus verloor. Gelukkig kon hij zich na een kwart ronde weer herpakken en behield hij ondertussen de koppositie. Bijna een minuut in de race moest hij deze echter inleveren en viel terug naar de derde plaats. De uiteindelijke nummer één nam een forse voorsprong en het zou lastig worden om die bij te kunnen halen. Met vier anderen werd het, gedurende 3 ronden, stuivertje wisselen. Onder de bel trof Ruben zichzelf op een vijfde positie en daarmee leek de wedstrijd gelopen. Echter wist Ruben een halve ronde voor de finish nog ergens een turbo te vinden en zette hij een magistrale sprint richting de eindmeet in. Dit resulteerde in een overtuigende en verdiende tweede plaats. Foto: Remco Bos