Gerechtshof stemt in met 4e expert in zaak Sharleyne

Leeuwarden/Hoogeveen: Het gerechtshof in Leeuwarden heeft het verzoek van het O.M. (Openbaar Ministerie) om een vierde expert in te schakelen die het valletsel van Sharleyne moet beoordelen, ingewilligd. Het O.M. diende het verzoek in tijdens het hoger beroep in een regiezitting op 21 december 2018 omdat men twijfelde aan een verklaring van een derde expert van het NFI. Twee andere experts stonden tegenover elkaar.

Justitie wil dat er nieuw onderzoek wordt gedaan naar de doodsoorzaak (is er sprake geweest van verwurging?) of was het meisje aan het slaapwandelen (een scenario die in Assen ter sprake kwam). Een Britse deskundige, gespecialiseerd in onderzoek van overleden kinderen en valletsel, zou duidelijk moeten geven over de doodsoorzaak. Centraal staan de vragen of Sharleyne al was overleden of buiten bewustzijn was en of er sprake was van verwurging of een poging daartoe.

Tevens heeft de verdediging ingestemd met inzage van het medisch dossier van Sharleyne, iets wat nu toe werd geweigerd door de moeder. Een deskundige moet van het Hof beoordelen welke handelingen kinderen tijdens het slaapwandelen kunnen verrichten. Sharleyne zou door de huisarts zijn verwezen naar een slaapkliniek vanwege het slaapwandelen.

Er is sprake van letsel in de hals voorafgaand aan de fatale nacht. De oma en de buurvrouw zullen door het Hof worden opgeroepen om hierover te getuigen. Zij hebben Sharleyne kort voor haar dood nog gezien.

Het O.M. had in Assen een gevangenisstraf van 10 jaar geëist tegen de moeder omdat justitie haar verdenkt van verwurging voordat het destijds 8-jarige meisje onderaan de flat De Arend werd gevonden op 8 juni 2015. Zij werd in juli 2018 door de rechtbank in Assen vrijgesproken.

Op 27 maart 2019 staat er een tussentijdse zitting op de rol.

Zie ook: Dossier ‘Sharleyne

Deel dit bericht!

Geef een antwoord