Strengere regels bewoners EBTL

Hoogeveen: Na overleg in Den Haag tussen burgemeester Karel Loohuis en staatssecretaris Mark Harbers Justitie en Veiligheid komen er extra maatregelen tegen asielzoekers die zich ondermeer misdragen in Hoogeveen.

Het AZC in Hoogeveen werd een van de locaties waar deze overlastgevende asielzoekers werden geplaatst op een extra begeleidings- en toezichtlocatie (EBTL) waar maximaal 50 overlastgevende asielzoekers geplaatst kunnen worden. Burgemeester Loohuis zegde de critici toe dat de voorgenomen maatregelen voldoende waren om overlast te voorkomen. Maar de vooraf geplande maatregelen blijken niet voldoende om overlast te voorkomen. Winkeldiefstallen en bedreigingen namen toe sinds de plaatsing van asielzoekers op de EBTL en winkelend publiek voelde zich steeds onveiliger. Op kosten van het ministerie werd als noodoplossing een aantal bewakers ingehuurd.

Nu in de praktijk is gebleken dat de voorgenomen maatregelen juridisch niet houdbaar zijn moeten er andere en, zo blijkt, strengere regels komen. Burgemeester Loohuis toog dus naar Den Haag om de zaken te overleggen wat er nodig is om de overlast van de door Loohuis gekarakteriseerde ‘etters” in te dammen. Het overleg leverde een drietal maatregelen op die op korte termijn zullen worden toegepast;

Meer begeleiding en toezicht: De begeleiding en toezicht wordt strenger en het begeleidende personeel dient over de juiste kwalificaties te beschikken zoals bijvoorbeeld ex-gevangenisbewakers.

Wekelijkse beoordeling: Elke week worden de asielzoekers beoordeeld op hun ‘goede’ en ‘slechte’ gedrag. Dit zal voor de betreffende persoon gevolgen hebben. Welke gevolgen is nog geheel niet duidelijk en moet nog worden uitgezocht.

Snelrecht: Indien betrokkenen strafrechtelijk in de fout gaan zal voor hen ‘super’snelrecht worden toegepast. Dat betekend dat ze binnen 24-48 uur voorgeleid kunnen worden als de bewijsvoering duidelijk is.

De burgemeester is met een goed gevoel teruggekeerd naar Hoogeveen en hoopt dat de geplande maatregelen snel worden ingevoerd.

Verdachte asielzoekers

In september 2018 publiceerde de nationale politie cijfers over het aantal verdachte asielzoekers in Nederland. In Nederland werden in de periode tussen 1 januari 2017 en 30 mei 2018 3888 personen met een asielaanvraag als verdachte aangemerkt. De meeste van hen komen uit veilige landen zoals Algerije en Marokko.

Deel dit bericht!

5 gedachten over “Strengere regels bewoners EBTL

 • 16 januari 2019 om 17:37
  Permalink

  Als bekend is dat ze uit een veilig land komen, zet je ze toch direct op het vliegtuig terug? Dan hebben ze hier in Nederland helemaal niets te zoeken

 • 16 januari 2019 om 21:36
  Permalink

  Het regime wordt dus strenger voor deze groep asielzoekers, het is knap van Loohuis dat hij dat voor elkaar heeft gekregen (laat ik de burgemeester ook eens een compliment maken). Maar intussen vraagt iedereen zich af wat deze groep asielzoekers hier doet. Asielzoekers uit veilige landen dienen meteen te worden teruggestuurd, want wat heeft het nou voor zin om die mensen tot de procedure toe te laten? Ze weten dat ze terug moeten en intussen halen ze hier rottigheid uit.
  Tegen de mensen die ALLE vluchtelingen willen weigeren geef ik ter overweging: als de Nederlandse bevolking stopt met groeien, stopt de economie ook met groeien. Dan krijgen we crisis en recessie, en de armen en veel werkenden zullen het dan heel zwaar krijgen. Bevolkingsgroei is de belangrijkste reden van de heersende klasse om überhaupt nog vluchtelingen binnen te laten, maar dat vertellen ze ons niet.

  • 17 januari 2019 om 21:28
   Permalink

   Bedankt dat jij ons dit dan wel verteld. Maar kan je het ook onderbouwen met feiten/cijfers?

   Ook zonder vluchtelingen kan er bevolkingsgroei plaats vinden hoor. En niet alleen op basis van natuurlijke voortplanting maar ook door arbeidsmigratie.

 • 18 januari 2019 om 12:06
  Permalink

  Aangezien het gros van de ‘vluchtelingen’ van een uitkering voorzien wordt/blijft maakt het niet uit dat de economie krimpt.
  De nadelen (t.g.v. krimpende economie) zullen ruim overtroffen worden door de voordelen (minder uitkeringen, woninggebrek, zorgkosten en inzet overheid.
  Dus zeker ‘velige landers’ linea recta terug aub.

Geef een antwoord