Roland Kreeft en Nick Waterink behalen eremetaal

Hoogeveen – De meivakantie stond voor een zevental jeugddammers van de Hoogeveense damclub in het teken van het Nederlands kampioenschap. Er werden maar liefst vier verschillende jeugd-NK’s georganiseerd op diverse plekken in het land. Westerhaar organiseerde het NK voor de junioren, Huissen de aspiranten meisjes en Den Haag kregen de pupillen en welpen meisjes op bezoek.

Verslag: Zainal Palmans Foto: Marianne Veld

Damclub Hoogeveen was weer goed vertegenwoordigd en met succes. Nick Waterink had zijn doel gesteld om als laatstejaars junior de nationale titel te pakken. Er deden tien junioren mee aan het toernooi. De eerste paar rondes begonnen sterk voor Waterink, want hij won van zijn geduchte concurrenten. Naar mate het toernooi vorderde kwam er een kink in de kabel. Zo behaalde hij benauwde remises tegen de dammers die onderin zijn geëindigd. Op de slotdag hij had twee kansen om de titel binnen te slepen. Zo moest hij de kampioen, Wouter Morssink, in de laatste ronde verslaan. Echter, werd deze partij remise. Beide spelers hadden evenveel punten (13), dus volgde er een barrage. Maar ook in de barrage moest Waterink het ontgelden. Machiel Weistra uit Wageningen werd derde.
Lisa Schep speelde bij het NK voor aspiranten meisjes. Er deden acht meisjes mee en Darja Koullen uit Heerlen werd overtuigend eerste. Marie Gabbert uit Wageningen pakte het zilver. Schep begon sterk met een knappe remise tegen Elisabeth Kramer uit Groningen. Kramer werd uiteindelijk derde. In de tweede ronde kwam de eerste overwinning van Schep, maar daarna stopte het scoren. Ze eindigde op een gedeelde zesde plek.
Het NK pupillen bestond uit een deelnemersveld van 18 jeugddammers. De volgende drie talenten kwamen uit voor Hoogeveen: Roland Kreeft, Renco Oostindjer en Lisa Scholtens. Alle drie speelden over de breedte een sterk toernooi met hier en daar een matige partij. Ze lieten allen wel goed zien dat ze bij de top van Nederland horen. Kreeft speelde strategische en tactisch een sterk toernooi en behaalde enkele fraaie overwinningen. Hij eindigde op een prachtige 3e plek met 11 punten. Ook Oostindjer liet zien dat hij sterker is gaan dammen. Zijn partijen zagen er verzorgd uit, maar helaas kon hij geen punten afsnoepen van de top-3. Toch mag hij tevreden zijn met een 5e plaats. Scholtens verspeelde in twee rondes dure punten. Gewonnen stellingen werden uiteindelijk verloren. Echter, maakte ze een krachtige eindsprint en werd 7e. Ze ging niet met lege handen naar huis, want ze won de combinatieprijs met een prachtige bomzet. Emre Hageman uit Den Haag werd overtuigend kampioen met 15 punten. Simon Harmsma uit Culmborg scoorde met 13 punten de tweede plek.
Zaterdag werd in Den Haag ook het NK Welpen voor meisjes gehouden met 12 deelnemers. Van Hoogeveen deden Tanja van Kelckhoven en Emmely Kruizinga mee. Beiden dammen nog niet zo heel lang en hebben veel ervaring opgedaan. Van Kelckhoven werd 7e en Kruizinga 9e.
Van donderdag tot en met zaterdag wordt er in buurtgebouw Het Knooppunt in Hoogeveen twee kampioenschappen gehouden: het NK Pupillen Meisjes (met Lisa Scholtens, Anouk Wassen, Charell Schuller en Elise Schouten) en het NK Welpen (met Mart Slim, Siebe Kortleven en Liam Hijwegen). Meer informatie vindt u op: www.jeugddammen.com

Deel dit bericht!

Geef een antwoord