Moeizame zege in topper tegen Emmen

Om lijstaanvoerder te worden moest Hoogeveen winnen van Emmen. Dat heeft de ploeg gedaan en het heeft nu 1 punt meer dan Alcides. Er zijn nog 3 wedstrijden te spelen en het lijkt dus een spannend slot te worden van de competitie. Gemakkelijk ging het niet, want Emmen ging ook vol voor de winst, zodat het een boeiend gevecht opleverde. Over en weer waren er kansen, waarbij in de 1e helft die van Emmen nog wel het meest kansrijk waren. Met name Sander de Grote maakte het de Hoogeveen defensie erg lastig. Gaande de wedstrijd werd Hoogeveen op het middenveld de bovenliggende partij en in de 2e helft werd het verschil gemaakt, toen Emmen steeds verder terug moest.

Verslag: Roel Zuidema – Samenvatting + interviews: Gerjo Stegeman – Foto’s: Janet van der Weij

Na de eerste schermutselingen en kansjes voor Zwikker en Reinders, die sinds lange tijd weer speelde, deed Emmen ook van zich spreken middels de Grote. Keeper Borgman pareerde. In de 12e minuut incasseerde Kreeft een gele kaart door de noodrem in te zetten op de Grote. De vrije trap leverde voor Emmen niets op. In de 24e minuut kwam Rajabu door op links en zijn goed aangesneden voorzet werd niet goed weg gewerkt, waardoor Arends de 0-1 kon binnen schieten voor Emmen. Een tegenvaller, maar Hoogeveen bleef drukken. Een inzet van de goed spelende Zwikker kon door van der Tuin nog juist van de doellijn worden getrapt. In de 27e minuut werd Reinders door Yildirim bediend. Reinders snelde met bal aan de voet richting doel en werd in de ogen van de scheidsrechter onreglementair geblokt. De penalty werd door Hartman verzilverd, zodat het 1 tegen 1 werd. Emmen kreeg hierna na afleggen van de Grote op Eberhard een prima kans maar Borgman keerde het schot. In de 36e minuut werd Manning door Reinders weg gestuurd. Zijn inzet rolde echter naast het doel. De laatste 10 minuten van de 1e helft kreeg Emmen nog goede mogelijkheden middels Arends (kopbal op de lat) en Wever (redding Borgman) zodat het rust werd met 1 tegen 1. Wel incasseerde van Dijk een gele kaart door Bal bij een gevaarlijke situatie onreglementair af te stoppen.
2e helft
In de 2e helft bleven Kreeft en Wieringa achter in de kleedkamer. Ze werden vervangen door Santing en Kleinheerenbrink. Van Dijk werd naast Hartman ingezet en Roemahlewang verhuisde naar het middenveld. In de eerste 10 minuten golfde het spel op en neer, waarbij Kleinheerenbrink alles op alles moest zetten om de Grote, die dreigde door te breken, af te stoppen. Na 58 minuten werd een inzet van Zwikker door de Emmer doelman Swaluw katachtig verwerkt en even later schoot Manning snoeihard naast. Hoogeveen werd sterker en toen Manning een doeltrap van Swaluw doorkopte en van Dijk subtiel verlengde op Zwikker kon deze alleen op de Emmer keeper af. Hij scoorde beheerst. Een paar minuten later kopte Hartman uit een voorzet van Zwikker tegen de paal. In de 79e minuut dacht Emmen vanuit een scherp aangesneden voorzet 2 tegen 2 te maken. De grensrechter oordeelde echter dat de bal de doellijn niet had gepasseerd. Vanuit de counter werd Zwikker weg gestuurd. Hij maakte z’n solo prachtig af met een schitterde lob in de verre hoek. Even later was hij weer bijna succesvol. Dit bekeken schot ging echter over het doel. Ook Emmen kreeg nog mogelijkheden middels Cremers en van der Tuin, maar Borgman redde opnieuw. Zo eindigde een boeiend duel in het voordeel van Hoogeveen en is Hoogeveen nu trotse koploper. Volgende week is FVC in Leeuwarden de tegenstander.
Hoogeveen-Emmen: 24e Arends 0-1, 28e Hartman 1-1, 602e Zwikker 2-1, 80e Zwikker 3-1
Opstelling Hoogeveen: Borgman, Yildirim, Kreeft (46e Kleinheerenbrink), van Dijk, Mohamed, Wieringa (46e Santing), Zwikker, Manning, Reinders, Roemahlewang (70e Dekker), Hartman