Algemeen

Voorzitter Ewout Klok van het Hoogeveens Ondernemers Collectief krijgt wind van voren

Hoogeveen – Spraakmakend is hij zeker. Voorzitter Ewout Klok van het Hoogeveens Ondernemers Collectief (HOC). In het nieuwe jaar had hij meteen de vakbond opnieuw in het vizier. ,,De vakbonden hebben hun langste tijd gehad. Ze kunnen zich beter om laten scholen tot kennisclubs of vaktechnische opleidingsbedrijven”, hield Klok zijn gehoor tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de HOC voor.

Aldus de krant. Hij sprak van ,,laatste stuiptrekkingen van de bonden”, nu deze op dit moment duizenden werknemers in actie hebben voor een goede metaal CAO. Eerder kwam vrije jongen en voormalig VVD raadslid Klok nog wel eens in de media vanwege zijn kruistocht voor de vrije verkoop van alcohol vanuit zijn tankshop. Een ondernemer hoort niets in de weg gelegd te worden, is zijn mening. Laat die zijn zegenrijke arbeid doen dan profiteert de samenleving en de werknemer uiteindelijk mee. Iedereen blij. Toch?

De werkelijkheid voor werknemers ziet er anno 2019 echter totaal anders uit. De lonen staan de afgelopen jaren stil. De koopkracht van huishoudens is sinds 1977 amper gestegen. Sinds de crisis van 2008 daalde het beschikbare inkomen van huishoudens met ongeveer 5 procent. Het minimumloon ging helemaal kopje onder. Gecorrigeerd voor inflatie, is dat minimumloon nog maar 84 procent waard van wat het in 1977 was. Het wordt voor steeds meer mensen lastig de rekeningen te blijven betalen, terwijl de winsten in het bedrijfsleven stijgen. Ondertussen groeit de onvrede.
Naar mijn mening is daarmee duidelijk dat het werk van de vakbond allerminst af is. In plaats van minder, hebben we meer vakbond nodig. Een vakbond die bereid is tot overleg maar ook bereid een vuist te maken, zoals nu in de metaal of in de schoonmaak. Zolang er bedrijven zijn die weigeren een eerlijk loon te betalen en werknemers mee te laten delen, blijft het zeker nodig een tegenmacht te organiseren. Dat is een vakbond. Zolang de achtereenvolgende kabinetten met Rutte’s VVD de publieke zaak kapot bezuinigen en werknemers in de zorg, het onderwijs en de politie uitgekleed worden, blijft zeker ook daar een vakbond keihard noodzakelijk.

Een club als de HOC kan voor Hoogeveen van groot belang zijn. Hoogeveen heeft bedrijven nodig die een bijdrage aan de samenleving willen leveren, die goede producten en diensten leveren, waarbinnen velen een fatsoenlijk betaalde baan met perspectief kunnen vinden. Daar ligt een taak voor de HOC en voor haar voorzitter. Jammer dat we daar dan even weinig van vernemen.
Door: Philip Oosterlaak, SP raadslid (en lid FNV)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen