Voorzitter Ewout Klok van het Hoogeveens Ondernemers Collectief krijgt wind van voren

Hoogeveen – Spraakmakend is hij zeker. Voorzitter Ewout Klok van het Hoogeveens Ondernemers Collectief (HOC). In het nieuwe jaar had hij meteen de vakbond opnieuw in het vizier. ,,De vakbonden hebben hun langste tijd gehad. Ze kunnen zich beter om laten scholen tot kennisclubs of vaktechnische opleidingsbedrijven”, hield Klok zijn gehoor tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de HOC voor.

Aldus de krant. Hij sprak van ,,laatste stuiptrekkingen van de bonden”, nu deze op dit moment duizenden werknemers in actie hebben voor een goede metaal CAO. Eerder kwam vrije jongen en voormalig VVD raadslid Klok nog wel eens in de media vanwege zijn kruistocht voor de vrije verkoop van alcohol vanuit zijn tankshop. Een ondernemer hoort niets in de weg gelegd te worden, is zijn mening. Laat die zijn zegenrijke arbeid doen dan profiteert de samenleving en de werknemer uiteindelijk mee. Iedereen blij. Toch?

De werkelijkheid voor werknemers ziet er anno 2019 echter totaal anders uit. De lonen staan de afgelopen jaren stil. De koopkracht van huishoudens is sinds 1977 amper gestegen. Sinds de crisis van 2008 daalde het beschikbare inkomen van huishoudens met ongeveer 5 procent. Het minimumloon ging helemaal kopje onder. Gecorrigeerd voor inflatie, is dat minimumloon nog maar 84 procent waard van wat het in 1977 was. Het wordt voor steeds meer mensen lastig de rekeningen te blijven betalen, terwijl de winsten in het bedrijfsleven stijgen. Ondertussen groeit de onvrede.
Naar mijn mening is daarmee duidelijk dat het werk van de vakbond allerminst af is. In plaats van minder, hebben we meer vakbond nodig. Een vakbond die bereid is tot overleg maar ook bereid een vuist te maken, zoals nu in de metaal of in de schoonmaak. Zolang er bedrijven zijn die weigeren een eerlijk loon te betalen en werknemers mee te laten delen, blijft het zeker nodig een tegenmacht te organiseren. Dat is een vakbond. Zolang de achtereenvolgende kabinetten met Rutte’s VVD de publieke zaak kapot bezuinigen en werknemers in de zorg, het onderwijs en de politie uitgekleed worden, blijft zeker ook daar een vakbond keihard noodzakelijk.

Een club als de HOC kan voor Hoogeveen van groot belang zijn. Hoogeveen heeft bedrijven nodig die een bijdrage aan de samenleving willen leveren, die goede producten en diensten leveren, waarbinnen velen een fatsoenlijk betaalde baan met perspectief kunnen vinden. Daar ligt een taak voor de HOC en voor haar voorzitter. Jammer dat we daar dan even weinig van vernemen.
Door: Philip Oosterlaak, SP raadslid (en lid FNV)

Deel dit bericht!

7 gedachten over “Voorzitter Ewout Klok van het Hoogeveens Ondernemers Collectief krijgt wind van voren

 • 12 januari 2019 om 11:01
  Permalink

  Suggestieve kop boven dit artikel. Het is gewoon iemand met een andere mening dan die van Klok!

 • 12 januari 2019 om 16:25
  Permalink

  redactie, volgens mij is dit een ingezonden brief!! Heb verder nergens vernpomen dat Klok de wind van voren krijgt. Een andere mening hebben dan ex(!!!!!)-voorzitter Klok mag van mij, maar breng het niet als een artyikel met een nogal suggestieve koptext!

 • 12 januari 2019 om 16:30
  Permalink

  Hoogeveen heeft dus bedrijven nodig die een bijdrage aan de samenleving willen leveren,
  en die goede producten en diensten leveren!

  Dusss .. Laat Ewout maar mooi lopen, want die redt zich prima.
  Alles van Klok aan de Schutstraat loopt als een tierelier.

  Wie volgt ??

 • 12 januari 2019 om 16:48
  Permalink

  Ondanks dat ik destijds als 15 jarige al aan het werk moest in de bouw, en beslist geen VVD achtergrond heb gehad, ben ik het volkomen eens met de stelling van Ewout Klok dat de vakbonden hun langste tijd hebben gehad. Wordt zo langzamerhand echter wel moe van de SP…….overal tegenaan schoppen! Commentaar, zeuren en zelf met niets komen.
  Hun politiek is een kunstmatig instituut waar men probeert te leven op andermans kosten, zonder zich af te vragen hoe hun ideeën door wie en op welke wijze verwezenlijkt en betaald kunnen worden.

 • 13 januari 2019 om 19:42
  Permalink

  De vakbonden zouden eens op studiereis naar Parijs moeten gaan om van de gele hesjes en de strijdbare CGT (communistische vakbond) te leren hoe het moet. Er zit een kern van waarheid in wat Klok zegt, weinig jongeren worden nog lid van de bond. Dat ligt deels aan de bond zelf, ze kiezen altijd leiders die uit de heersende klasse afkomstig zijn en het poldermodel van rustig overleg heeft de werkende klasse tientallen jaren langzame achteruitgang in koopkracht opgeleverd.
  Financiële instellingen hebben de afgelopen 3 jaar 2.500.000.000.000 cadeau gekregen van de Europese Centrale Bank. Dat is bijna 10.000 euro per Europeaan, maar helaas mocht de gewone burger niet meedoen aan dit uitdeelfeestje. Vakbonden zouden zich hier eens over uit moeten spreken, dat het financiële stelsel waar we in leven door en door verrot is en de bankiers gewoon gratis geld krijgen.
  Werkgevers als Klok zijn in een juichstemming, hen gaat het goed. Intussen zit maar liefst 1% van de Hoogeveense bevolking in een schuldsaneringstraject…. Ik denk dat de strijd tussen de sociale klassen de komende jaren wel eens flink uit de hand zou kunnen lopen. En hoop dat de vakbonden dan mee op de barricaden gaan en hun veel te gematigde koers een keer laten varen.

  • 14 januari 2019 om 17:09
   Permalink

   gebeurd toch niet, nederlanders zijn makke schapen die alleen maar de kudde kunnen volgen naar het slachthuis!
   staken?doe maar niet, daalijk loppt het bedrijf schade op.

Geef een antwoord