112/Misdaad

Verhoogde waarde van de schadelijke stof dioxine bij brand Attero

Wijster – Het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deed onderzoek naar de effecten van de brand bij Attero van afgelopen week. De resultaten zijn bekend. Er is een verhoogde waarde van de schadelijke stof dioxine waargenomen. Inwoners in het aandachtsgebied ontvingen vanochtend een brief, omdat in hun woongebied een vergrote kans is op blootstelling aan deze stof.

Onderzoeken
Tijdens de brand was er geen sprake van een acuut gezondheidsrisico, mede omdat de brandweer het advies gaf uit de rook te blijven. Voor de effecten op langere termijn deed het RIVM onderzoek. Meer informatie over de metingen van de brandweer en het RIVM leest u in de Q en A.
Wat betekent dit voor het aandachtsgebied?
Er is geen verhoogd risico voor buiten spelende kinderen, omdat de opname vooral plaatsvindt via voeding. We worden namelijk dagelijks blootgesteld aan dioxines, door het eten van vlees, vette vis, zuivel en eieren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert of de normen niet worden overschreden.
Omdat er kans is op verhoogde blootstelling aan dioxine in uw woongebied, kunt u het volgende doen:
– Houd hobbykippen binnen.
– Eet voorlopig geen eieren (meer) van hobbykippen die buiten lopen.
– Eet alleen gewassen uit de tuin die u kunt schillen of die uit de kas komen.
Zichtbaar roet (bijvoorbeeld op tuinmeubilair) kunt u verwijderen met water en zeep.
Wat betekent dit voor landbouw- en veebedrijven in dit gebied?
Kijk bij veelgestelde vragen voor een kaartje van het aandachtsgebied. Om te voorkomen dat vee wordt blootgesteld aan dioxine is het advies:
– Stop met begrazing in dit gebied. Het gras en de gewassen zijn niet geschikt voor veevoer.
– Houd kippen binnen.

Kijk hier voor vragen en antwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen