112/Misdaad

Actueel: Brand Attero Wijster

Wijster: Gisteravond rond 22:00 uur ontstond een grote brand bij Attero in Wijster. Het gaat om een loods van ca. 50 bij 100 meter, waarin plastic gemiddeld drie meter hoog ligt opgestapeld. De brandweer rukte met groot materieel uit om te voorkomen dat een tweede loods in brand kwam te staan. Dat is gelukt. Een sloper sloopte vannacht en vanochtend een deel van de loods, zodat de brand beter geblust kon worden. Aldus de Veiligheidsregio Drenthe.

Hoe lang gaat dit duren?
Qua omvang is de brand inmiddels flink terug gebracht, maar de brand is nog niet uit. Hoe lang het nog gaat duren is nog moeilijk te zeggen, maar er zal in ieder geval wel nog enkele dagen stankoverlast zijn. Als de wind nog gaat draaien, kan die stankoverlast ook op andere plekken ontstaan.

Wat is het effect op de omgeving?
Er is constant gekeken naar het effect van de rook in de omgeving. De stankoverlast zal op dit moment erger zijn dan vannacht. Door het blussen slaat de rook nu meer naar beneden. Vannacht was de rook heter en ging daardoor meer omhoog, waardoor de stankoverlast toen minder was dan nu.

Iedere rook is in feite slecht voor de gezondheid. Vandaar de mededeling om uit voorzorg ramen en deuren te sluiten, om contact met de rook te vermijden. Ook als de rook weg is, kan de geur van verbrand plastic te ruiken zijn. Dat geeft stankoverlast.

Bij de metingen zijn geen plastic deeltjes waargenomen. Voor de zekerheid neemt het RIVM vandaag monsters van de neerslag van de rook in de directe omgeving van de brand. De resultaten hiervan worden dinsdag verwacht. De ervaring leert dat bij dit soort branden er meestal geen langdurige effecten zijn.

Beeld: ​© Persbureau Meter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen