Burgemeester; “Hoogeveen de poort van en naar het Noorden”

Hoogeveen – In zijn nieuwjaarstoespraak van vandaag gebruikte burgemeester Karel Loohuis regelmatig de term “Hoogeveen maakt het”. En daarbij doelde hij op veel dingen maar ook op de combinatie ijsbaan-zwembad die er volgens Karel Loohuis gaat komen. Daarnaast meldde hij dat Hoogeveen de “Poort van en naar het Noorden” gaat worden.

“Hoogeveen maakt het”

De burgemeester begon zijn toespraak met iedereen een gezond en gelukkig 2019 toe te wensen. Daarna bedankte hij alle hulpdiensten en gemeentepersoneel tijdens de jaarwisseling. Dankzij hun inzet hebben wij een leuk, veilig en zorgeloos Oud & Nieuw beleefd.

De nieuwjaarsreceptie stond dit jaar in het teken van de Smederijen die 10 jaar bestaan en hierbij wordt stilgestaan met een speciale jubileumuitgave die alle bezoekers van de receptie zullen ontvangen. De Smederijen zijn er voor alle bewoners waarbij het gaat over leefbaarheid, over samenwerking, over sociale samenhang en gemeenschapszin. Maar de Smederijen zijn met hun 10 jaar nog maar een puber en daarom zijn ze constant in beweging, dynamisch en bruisend. Hoewel de Smederijen al 1200 projecten gerealiseerd hebben moet men blijven nadenken hoe het beter kan, de rol van de bewoners in de wijk wordt groter en belangrijker en daarom is het belangrijk dat de Smederijen meebewegen.

“Hoogeveen maakt het”, is een term die burgemeester Loohuis vanavond regelmatig gebruikte. Hierbij doelde hij op vele projecten waarmee Hoogeveen bezig is of waar men aan deel neemt. Hierbij laat hij wel doorschemeren dat Hoogeveen dit niet alleen kan maar op zowel regionaal, landelijk als Europees niveau moet samenwerken. Volgens de burgemeester gaan Hoogeveen en de regio Zuid West en Zuidoost Drenthe de komende 10 jaar kansen krijgen en daarom is Hoogeveen nu deelnemer in zowel de regio Zwolle als in de Dutch Tech Zone (Hoogeveen, Emmen, Coevorden en Hardenberg). Hoogeveen wil de verbinden factor worden tussen beide regio’s en zal daarom de Poort van en naar het Noorden worden.
Onderdeel van “Hoogeveen Maakt Het” is de waterstofwijk bij Nijstad die mogelijk door gekoppeld gaat worden naar de Erflanden. Een plan dat inspeelt op actuele vraagstukken met een grote innovatiekracht en toekomstige werkgelegenheidsmogelijkheid. Dit project trekt de aandacht van de landelijke overheid.

Tevens haalde burgemeester Loohuis de al veel besproken ijsbaan-zwembad combinatie aan, volgens burgemeester Loohuis gaat deze er komen. Een zwembad alleen realiseren kost volgens hem meer dan een combinatie van beide. Ook het onderbrengen van de Tamboer, Scala, Podium en Bibliotheek kwam aan de orde, deze moet men, volgens de burgemeester, voorzien van adequate en naar de maatstaven van vandaag toegesneden huisvesting.

De burgemeester stond maar kort stil bij de ontwikkeling in de gezondheidszorg waarbij hij liet weten dat niet het behoud van de ziekenhuizen voorop moeten staan maar het behoud van goede gezondheidszorg die op een evenwichtige manier is bedeelt.

Lees hier de gehele nieuwjaarsrede

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: © Jochem van de Weg Fotografie

Deel dit bericht!

5 gedachten over “Burgemeester; “Hoogeveen de poort van en naar het Noorden”

 • 2 januari 2019 om 19:50
  Permalink

  Blijkbaar is het de redactie van Regionieuwshoogeveen niet opgevallen dat de burgemeester zijn tekst op het laatste moment heeft aangepast. Hij heeft uitdrukkelijk gezegd dat Bethesda blijft bestaan. Dit nadat ik hem voor zijn toespraak aansprak op de door de Hoogeveensche Courant gepubliceerde (onjuiste!) versie van de toespraak waarin hij schreef dat behoud van Bethesda niet centraal hoorde te staan. Ik vatte dit op als: Bethesda gaat verdwijnen. De burgemeester ontkende dit en zei me dat Bethesda blijft bestaan, “maar dat er wel dingen gaan veranderen”. Ik heb gezegd dat ik hem aan zijn belofte dat het ziekenhuis blijft ga houden.

  Toen de burgemeester zei dat de ijsbaan geen prestigeproject was was in de zaal duidelijk voelbaar dat dit niet geloofd werd. Als er bij dit conservatieve publiek al geen draagvlak is voor de ijsbaan raad ik de gemeente aan snel de stekker uit dit project te trekken.

  Voor de rest bevatte de toespraak vooral veel (waarschijnlijk holle) retoriek over Hoogeveens ambitie en dat Hoogeveen in de vaart der volkeren zal worden opgestuwd. Het is duidelijk dat in Loohuis’ ivoren toren grote economische plannen gesmeed worden, maar concreet zichtbaar zijn ze voor mij niet. Wat dat betreft is zijn droom van een democratisch ‘glazen huis van Thorbecke’ waar hij het twee jaar geleden over had bepaald nog niet gerealiseerd, tenzij het over kleine dorpsprojecten van de Smederijen gaat dan. Dat de burgemeester onlangs nog een geheime raadsvergadering organiseerde komt zijn geloofwaardigheid als vernieuwend democraat natuurlijk ook niet ten goede.

 • 3 januari 2019 om 01:33
  Permalink

  @redactie
  Onderdeel van “Hoogeveen Maakt Het” is de waterstofwijk bij Nijland die mogelijk door gekoppeld gaat worden naar de Erflanden.

  Nijland moet zijn Nijstad (denk ik)

 • 4 januari 2019 om 12:29
  Permalink

  Als je de poort van het noorden wilt zijn zou ik eerst beginnen met de entree van hoogeveen. Komende vanaf zwolle / afslag hoogeveen rijdt je in het pikkedonker hoogeveen binnen. Als je niet beter zou weten zou je de afslag missen, zo’n trieste entree van hoogeveen.
  Plaats verlichting op de snelweg afrit 26 en verlichte borden HOOGEVEEN voor de afslag.

 • 8 januari 2019 om 10:30
  Permalink

  megalomanie

  Met grote ergernis las ik de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Loohuis van Hoogeveen. Hij ziet zichzelf en zijn medebestuurders als visionairs die Hoogeveen op de kaart zetten. Ze hekelen kritiek van de ‘middelmaat’ en maken zich niet schuldig aan prestigeobjecten. Ik weet niet welke poort aan het Noorden hij voor zich ziet, maar onder zijn beleid heeft Hoogeveen geen museum meer, is de nieuwe ijsbaan een financieel debacle, gaan bezuinigingen in het culturele en sociale domein door en is ziekenhuis Bethesda haar afdeling kindergeneeskunde en verloskunde kwijtgeraakt. Drenthe is meer dan een hunebed: inderdaad goede monumentenzorg ontbreekt in Hoogeveen en het stadsbeeld raakt
  steeds meer ontsiert door betonbouw en dichtslippen van de stad. Mijn indruk is dat hij gebaande paden als noodzaak economische groei gebruikt om in de pas te lopen met het liberale regeringsbeleid en zichzelf een plek op het podium wil verwerven. Het grote plaatje is prima, maar wie alleen naar de sterren kijkt
  glijdt uit over de bananenschil. Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen.

 • 11 januari 2019 om 11:02
  Permalink

  volgens mij komt het meeste verkeer via Meppel naar het noorden
  maar dit terzijde
  en die ijs baan word net zo’n object als wildlands voor Emmen is

Geef een antwoord