Handen af van hulpverleners: ook tijdens oud & nieuw!

De politie vindt agressie en geweld tegen haar en andere hulpverleners (!) onacceptabel. Hulpverleners hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Dit geldt ook voor medewerkers van de media zoals foto & videografen en journalisten. 

Met wederzijds respect. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen hulpverleners wordt niet getolereerd

Incidenten waarbij hulpverleners agressief of gewelddadig worden behandeld, hebben hoge prioriteit. Er volgt altijd een reactie. Hoe? Politiemedewerkers zijn duidelijk in wat wel en geen toelaatbaar gedrag is en spreken de agressieve persoon er direct op aan. Fysiek geweld wordt natuurlijk niet geaccepteerd, evenmin als bedreiging, mishandeling of belediging. Verdachten worden gelijk aangehouden.

De politie registreert alle incidenten met agressie en geweld. De politie doet altijd direct aangifte. Het Openbaar Ministerie brengt de dader zo snel mogelijk voor de rechter en eist driemaal zo hoge straffen. Daarbij kan het Openbaar Ministerie snelrecht of supersnelrecht toepassen. Bij snelrecht vindt de rechtszaak tegen de verdachte binnen veertien dagen na het incident plaats, bij supersnelrecht binnen drie dagen. Schade wordt altijd verhaald op de dader.

Hoe wordt (super)snelrecht ingezet?
Bij snelrecht vindt de rechtszaak tegen de verdachte binnen veertien dagen na het incident plaats, bij supersnelrecht binnen drie dagen. Wie zijn werknemers met een publieke taak? Behalve politiemedewerkers krijgen ook andere medewerkers met een publieke taak te maken met agressie en geweld, zoals ambulance- en brandweerpersoneel, tramconducteurs, buschauffeurs, onderwijzers, belastinginspecteurs of mensen van de media. Zonder media kunnen burgers de autoriteiten niet controleren. Democratie en media gaan dus hand in hand: de journalistiek is de waakhond van de democratie. Politie en justitie hanteren hier dezelfde aanpak: aangiftes worden altijd opgenomen, daders worden met prioriteit door het Openbaar Ministerie voor de rechter gebracht, en tegen de daders wordt een driemaal zo hoge straf geëist.

Getuige?
Bent u getuige van dat iemand met een publieke taak agressief of gewelddadig wordt behandeld? Vraag anderen om hulp en spreek samen de dader aan. Bel 112. Blijf bij het slachtoffer. Maak foto’s of filmpjes voor de politie en meld u als getuige. De politie accepteert geen agressie en geweld. Handen af van onze helpers!

 

Deel dit bericht!

Geef een antwoord