Vuurwerk afsteken: wanneer mag dit?

Hoogeveen – Inwoners mogen vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling. Dit mag tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur. Denk aan de veiligheid en hou rekening met de regels. Als u zich niet aan de regels houdt, bent u strafbaar.

Wilt u buiten de jaarwisseling vuurwerk afsteken? Dan heeft u een toepassingsvergunning nodig. Deze is bedoeld voor het gebruik van professioneel vuurwerk.
Als uw vuurwerkbedrijf vuurwerk wil afsteken, heeft u een toepassingsvergunning nodig. Daarnaast moet u het elke keer doorgeven aan de gemeente of de provincie als u vuurwerk wilt afsteken:
Bij minder dan 200 kilo vuurwerk doet u een melding bij de gemeente.
Bij meer dan 200 kilo vuurwerk vraagt u ontbrandingstoestemming aan bij de provincie.
Als u professioneel vuurwerk wilt gebruiken, bijvoorbeeld bij een evenement. In professioneel vuurwerk zit meer kruit.

Vuurwerk overlast melden?
Veel mensen hebben last van het vuurwerk rond de jaarwisseling. Het gaat dan vooral om te vroeg afgestoken vuurwerk en illegaal knalvuurwerk.
Ziet u iemand voor 18.00 of na 02.00 uur vuurwerk afsteken op oudejaarsavond of ervaart u vuurwerk overlast? Dan kunt u 0900-8844 bellen en aan de politie doorgeven wat u ziet. Vuurwerkoverlast meldt u bij de politie.

Voorwaarden vuurwerk afsteken tijdens oud en nieuw

Vuurwerk dat u mag afsteken tijdens oud en nieuw herkent u aan de verpakking. Op de verpakking staat:
De tekst: ‘bestemd voor particulier gebruik’.
Wat voor soort vuurwerk het is of wat het doet.
Naam en adres fabrikant, importeur of handelaar in Nederland.
Het artikelnummer van de fabrikant en het productiejaar.
Een goede gebruiksaanwijzing in het Nederlands.
Eventueel een minimumleeftijd (12, 16 of 18 jaar) om het te mogen afsteken.

De voorwaarden voor een toepassingsvergunning zijn onder andere:
Het afsteken van vuurwerk is veilig en zorgt niet voor overlast.
Een bedrijf zorgt voor het afsteken van het vuurwerk.
Uw bedrijf heeft een geldig certificaat van vakbekwaamheid.
Aanvraag
U vraagt de toepassingsvergunning aan bij het Meld- en Informatie Centrum van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Heeft u een toepassing en wilt u vuurwerk afsteken? Als u maximaal 200 kilo vuurwerk gaat afsteken, moet u dat melden bij de gemeente. Als u meer gaat afsteken, moet u dat melden bij de provincie. Ook een ontbrandingstoestemming vraagt u aan bij de provincie.

Deel dit bericht!

2 gedachten over “Vuurwerk afsteken: wanneer mag dit?

 • 29 december 2018 om 01:01
  Permalink

  Liep vandaag in het bos bij echten met continu vuurwerk op de achtergrond, Loop in Hollandscheveld (hoor continu vuurwerk op de achtergrond) loop in Hoogeveen hoor continu vuurwerk op de achtergrond. Loop in Zuidwolde hoor steeds vuurwerk op de achtergrond. (incl carbid schieten?)

  Het lijkt voor mij dat het volgens mij gewoon vuurwerk mag afsteken (want er is geen handhaving) en dat het al illegaal is zegt dus niks.

  ik heb op zich niks tegen vuurwerk (ben zelf ook jong geweest en “schuldig” eraan) maar heb nu een hond die er bang voor is. (op zich kan die zich prima een paar dagen vermannen) maar als je dingen illegaal maakt moet je het ook handhaven anders is de realiteit dat het niet illegaal is.

  Daarbij is de tijd frame waarin je vuurwerk mag afsteken te kort ( als je het kind in mij vraag) en het verbod is volgens mij niet te handhaven. (zie de realiteit) Beetje het zelfde als “we moeten illegaal vuurwerk verbieden” Zucht het is al verboden, alleen de handhaving is er niet (dus word het niet nageleefd) of mensen willen niet behandeld worden als kinderen. (de betutteling van tegenwoordig) De ene groep zegt de andere groep wat wel en niet mag en vervolgens gaat de groep die dingen verboden word gewoon door. (samenleving = mislukt)

 • 29 december 2018 om 11:30
  Permalink

  Het mag vanaf vandaag verkocht worden, maar…. ik hoor al minimaal een dag of wat steeds vuurwerk, of het nu morgen, middag of avond is, maakt niet uit, om de paar minuten hoor je wel iets knallen.

  Wat betreft handhaven… ze doen er helemaal niets aan, dus eigenlijk is het een regel van niks…

  Ik ben ook jong geweest, maar toen werd vuurwerk pas verkocht op 30 en 31december en hadden we het over rotjes, astronauten en kanonslagen, een enkeling had wat strijkers.

  Carbid werd afgestoken in de weilanden, nu midden in de woonwijk op een stukje gras en het mag gewoon.

  De honden durven niet eens naar buiten, je moet nu gewoon het bos in met de hond, want een gewoon rondje lopen is niet te doen met een vuurwerk bange hond, je moet hem dubbel aanlijnen voor het geval hij/zij schrikt van een onverlaat die vuurwerk afschiet op een moment waarvan je denkt, nu is het even rustig buiten, nu kan ik de hond wel ff uitlaten, maar dat is dan eigenlijk tegen beter weten in.

  Ik vind vuurwerk niet erg, het hoort erbij, maar dan wel graag op de tijden dat het mag en niet op de meest onmogelijke momenten!!

Geef een antwoord