HAC’63 atleten op het podium bij het Open Noordelijk Kampioenschap cross

Appelscha – op de dag voor kerst werd er nog door een aantal atleten een mooie wedstrijd gelopen in het Friese Appelscha. Daar werden namelijk de Open Noordelijk Kampioenschappen cross georganiseerd. Aan de start van deze kampioenschappen verschenen ook een mooi aantal atleten van HAC’63. Op diverse afstanden en in verschillende leeftijdscategorien wisten zij mooie prestaties te leveren. De beste prestatie werd in dit geval geleverd door Ine Strijker, zij wist namelijk als eerste dame in haar categorie over de finish te komen en daarmee het kampioenschap op haar naam te schrijven.

Niels en Jurgen Eefting waren de jongste deelnemers namens HAC’63. Zij verschenen in de categorie pupillen aan de start van de 1000 meter. Op deze afstand moesten de twee gebroeders het opnemen tegen atleten in een hogere leeftijdscategorie aangezien alle pupillen in één groep van start gingen. Dat beide jongelingen daardoor niet in de buurt van het podium kwamen is niet verontwaardigend. Toch mogen de broers terug kijken op een knappe prestatie. Ze hebben voornamelijk een strijd tegen elkaar gevoerd en uiteindelijk wist Niels zijn jongere broer net voor te blijven door in 5.03 over de finish te snellen. Jurgen wist het parcours af te leggen in een tijd van 5.04. Daarmee werden zij respectievelijk 16e en 17e in het pupillenklassement.

Bij de D-junioren verscheen de derde van de drie broers Eefting aan de start. Hier mocht Ruben Eefting zijn kunsten laten zien op de 1400 meter. Ruben liep het parcours, dat over het Drents-Friese Wold was uitgezet, uit in een tijd van 5.34 en wist greep daarmee op een seconde naast de vierde plaats. In dezelfde categorie, maar dan bij de dames, kwamen ook Tess Kuhnen en Milou Karssies in actie. Milou wist als eerste van de deelnemende HAC’63 atleten een podiumplaats op haar naam te schrijven nadat zij met een tijd van 5.29 de tweede plaats wist op te eisen. Tess wist helaas net niet het podium te behalen en kwam met een tijd van 5.35 als vierde over de finish.

De volgende afstand was de 2000 meter voor jongens en meiden junioren C. Wouter de Roo en Mariëlle Lensen kwamen op deze afstand in actie in de strijd om de titel. Marielle wist met een tijd van 8.05 een mooie prestatie te leveren, maar dat was in dit geval niet voldoende om de buurt van het podium te eindigen. Wouter daarentegen wist zich wel naar het podium te snellen. Hij vloog over het parcours, bestaande uit zanderige paden, bossen en gras, naar een eindtijd van 6.40. Hiermee wist hij de derde plaats veilig te stellen.
Nick Kerkhof wist vervolgens bij de junioren B op de 4000 meter de tweede plaats op zijn naam te zetten. Helaas voor Nick wist de uiteindelijke nummer 1 meteen afstand van hem te nemen en nam hij meteen afstand van de uiteindelijke nummer 3. Hierdoor moest hij de wedstrijd voornamelijk in zijn eentje lopen en had hij niemand bij zich waaraan hij zich kon optrekken. Uiteindelijk wist de Hollandschevelder wist met een tijd van precies 14 minuten het podium te behalen.

Daarna was het de beurt aan Jan Bouwknegt en Ine Strijker, zij moesten 6km lopen. Tegelijkertijd ging ook de 10km van start. Hier deden Bert Karssies, Jeroen Thalen, Jannes Dolfing en Gertjan Stevens mee. Het was een lastige race om te volgen, omdat je niet kon zien wie aan welke afstand meedeed. Jan Bouwknegt, uitkomend in de categorie junioren A, wist het parcours af te ronden in een tijd van 21.43 en wist daarmee beslag te leggen op de vierde plaats. Ine Strijker kwam uit in de categorie dames 40+ hierin wist zij de hoogste trede van het podium te bereiken. Haar eindtijd van 23.20 had ook niet misstaan bij de ‘’jongere lopers’’ en daarmee kan Ine dus terugkijken naar een uitstekende prestatie.

Maar daar bleef het niet bij. Ook Gertjan Stevens wist het podium te bereiken. Gertjan, die een groot deel van 2018 aan de kant stond met een blessure, kan tevreden zijn met zijn derde plaats bij de mannen senioren, die hij heeft te danken aan zijn finishtijd van 33:37. In de zelfde categorie wist Jeroen Thalen met een tijd van 37:28 de 10 kilometer als achtste af te ronden. Een leeftijdscategorie hoger, bij de mannen 40+, probeerde Bert Karssies de prestaties van zijn dochter te evenaren. Ondanks zijn inzet moest de Hollandscheveldse atleet genoegen nemen met de vijfde plaats, maar kan zeker terugkijken op een goede prestatie. En last but not least was het Jannes Dolfing die met zijn tijd van 38.39 de laatste podiumplaats wist te bemachtigen namens HAC’63. In de categorie mannen 50+ wist hij namelijk de derde trede van het podium te mogen betreden.