Lichtjes bij de oorlogsgraven in Hollandscheveld op Kerstavond.

Hollanscheveld – Traditie getrouw neemt Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe ( S.L.O.D ) al vele jaren deel aan deze respectvolle traditie. Dit jaar verzorgt S.L.O.D de lichtjes bij de oorlogsgraven in Drenthe waaronder in  Hollandscheveld

Hoe het begon…
Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden, net zoals dat al 25 jaar gebeurde op de Canadese begraafplaats in Holten. Zijn tweede gedachte was waarom kan dat niet in heel Nederland? Hij zette een Facebook actie op via de Facebook pagina van het rijdend museum van oude legervoertuigen Keep Them Rolling, met de gedachte als 15 tot 20 mensen dit ook gaan doen is dat mooi. Maar dat liep anders… de actie op de sociale media werd massaal opgepikt en door veel mensen gedeeld. De respons was ongelofelijk, op kerstavond branden er op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven. Een start van een nieuwe Nederlandse traditie?

2018…
Vorig jaar is de lichtjes actie nog groter geworden. Waren er bij de start in 2015 ruim 140 locaties waar lichtjes branden, in 2016 werden op 263 locaties in Nederland lichtjes geplaatst. In 2017 branden op meer dan 284 locaties een lichtje bij een oorlogsgraf. En niet alleen in Nederland maar ook daar buiten. Honderden mensen zijn op kerstavond in de weer om een lichtje te branden. Er zijn al clubjes van mensen ontstaan om dit tot een vaste traditie te maken.

Vrijwilliger gezocht voor Hollandscheveld

De stichting heeft de oorlogsmonumenten op kerstavond in Hollandscheveld een aantal jaren verzorgt. Vorig jaar was er een vrijwilliger in Hollandscheveld die het gebeuren in Hollandscheveld op zich nam wilde, helaas heeft die zich niet meer gemeld en heeft S.L.O.D de oorlogsgraven in Hollandscheveld weer op zich genomen. Daarom staat S.L.O.D  open voor iemand die het stokje van de stichting wil overnemen in Hollandscheveld , zodat  S.L.O.D hun aandacht kunnen verplaatsen naar erevelden die al jaren niet in beeld zijn. Maandagmiddag rond 16:00 uur zullen de kaarsen op de begraafplaats in Hollandscheveld ontstoken worden. Dus wie kan en wil om volgend jaar dit te doen mag zich bij Peter van der Weide (secretaris van de stichting) ter plaatse melden.

Meer informatie op: lichtjesopoorlogsgraven.jimdo.com

Geef een reactie