112/Misdaad

Heerlijke periode voor inbrekers

Hoogeveen – Wintertijd met name rond de feestdagen is ‘inbraaktijd’. De meeste inbraken vinden plaats van november tot en met februari  waarin een piek is te zien rond de kersdagen omdat bewoners dan vaak elders zijn. Natuurlijk heeft het ook te maken dat het eerder donker is en de  inbreker meer gelegenheid heeft om zijn slag te staan.

TIPS VOOR IN EN OM HET HUIS
Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. – Sluit altijd uw ramen en doe de deur op slot. Ook als u even het huis uit gaat. – Laat ’s avonds een lamp aan, zodat het lijkt alsof iemand thuis is. Dit kan bijvoorbeeld met tijd- of schemerschakelaars. – Leg kostbare apparatuur (laptop, pc, tablet, mobiel) uit het zicht. – Bewaar niet te veel contant geld in huis. – Maak afspraken met uw buren om op elkaars huis te letten als u voor langere tijd weg bent. – Heeft u struiken rondom uw huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.
WHATSAPP-GROEP MET BUREN
Via een WhatsApp-groep wisselt u gratis informatie uit over uw buurt. Bijvoorbeeld over een inbraak, of iemand die zich verdacht gedraagt. Zo helpt u mee aan een veiligere buurt en kunt u inbraken voorkomen. Meer informatie of aanmelden kan via de Stichting WhatsApp Buurtpreventie: www.wabp.nl.
BURGERNET
Bij Burgernet krijgt u een spraak- of sms-bericht met de vraag om uit te kijken naar een persoon of voertuig. U kunt ook zelf naar de meldkamer bellen via het gratis Burgernetnummer 0800-0011. Zo werkt u samen met de gemeente en de politie aan het voorkomen van inbraken. Meer informatie of aanmelden: www.burgernet.nl.
BEVEILIG UW WONING
– Gebruik goedgekeurde sloten en sluitingen op uw ramen, (garage)deuren en lichtkoepels. Deze herkent u aan het SKG®-logo met sterren. – Zorg voor een anti-inbraakstrip bij de voor- en achterdeur. Hierdoor kan er niet zomaar een breekijzer of schroevendraaier tussen de deur en het kozijn worden gestoken. – Maak het gemakkelijk om te zien wie er voor uw deur staat, met glas naast de deur of een deurspion. Dit is een klein gaatje in de deur met een lens waar u doorheen kunt kijken. Er zijn ook digitale deurspionnen, waarbij u op een beeldscherm ziet wie er voor de deur staat. – Zorg voor goede buitenverlichting. Bijvoorbeeld een lamp met schemerschakelaar of bewegingssensor. Denk ook aan de brandgangen achter uw huis. – Schakel een Politiekeurmerk-expert in en haal een PKVW-certificaat Beveiligde Woning. Dit bedrijf onderzoekt samen met u of uw woning genoeg beveiligd is. Na eventuele aanpassingen krijgt u een Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Woont u in een huurwoning en wil u uw huis beter beveiligen? – Neem dan contact op met de woningcorporatie. –

Geef een reactie