Woonconcept zet veiligheid voorop

Hoogeveen – “Je veilig voelen in je huis, straat en wijk vinden we ontzettend belangrijk. Dit is de basis om je thuis te kunnen voelen. Als we signalen krijgen uit een buurt dat bewoners zich onveilig voelen, dan moeten en willen we hier iets mee” aldus Jaap Jumelet, bewonersconsulent bij Woonconcept.

De afgelopen weken zijn medewerkers van Woonconcept samen met het Wijkteam de Verzetsbuurt ingegaan. Met als doel om te vragen hoe bewoners het wonen en leven in de wijk ervaren en het gevoel van veiligheid in kaart te brengen. Verschillende signalen uit de buurt gaven aanleiding om hier de zogenaamde straatbarometer in te zetten.

De straatbarometer is een vragenlijst waarbij bewoners onder andere gevraagd worden naar hoe de buurt vroeger was, hoe deze nu wordt ervaren en wat de verwachting is van de toekomst. De vragenlijst wordt afgenomen tijdens een persoonlijk gesprek in een groot deel van de wijk en maakt inzichtelijk waar eventuele mogelijkheden en risico’s liggen.

Samen maken we het verschil “Het is soms lastig te achterhalen waar een gevoel van onveiligheid vandaan komt. Voor de een zit dat in een relatie met buurtbewoners, voor anderen in de tijdelijke bewoning van sloop-nieuwbouw woningen en voor weer een ander is er helemaal geen sprake van een onveilig gevoel” zegt Jaap Jumelet. De diversiteit aan mogelijke oorzaken voor een onveilig gevoel zorgt ervoor dat deze actie samen met het Wijkteam wordt georganiseerd. Zo is alle benodigde kennis beschikbaar om zowel op individueel niveau als op wijkniveau vervolgacties in te zetten.

De gesprekken zijn inmiddels afgerond en de resultaten worden op korte termijn geëvalueerd. Op basis daarvan, bekijken de partijen gezamenlijk welke oplossingen er mogelijk zijn om bewoners zich veiliger te laten voelen in hun eigen thuis en wijk. Bewoners kregen voor hun deelname een klein bedankje in de vorm van een buitenlamp met bewegingssensor. Een klein gebaar om het gevoel van veiligheid om het huis alvast te verbeteren.

Foto:Woonconcept

 

 

Deel dit bericht!

Geef een antwoord