Gezondheid

Samen slapen kan weer in Weidesteyn

Hoogeveen: Voor het eerst in een lange tijd weer samen in één bed slapen. Klinkt heel normaal, maar voor mensen waarvan hun naaste in een verpleeg- of verzorgingshuis woont is dit bijzonder. Dankzij het ‘duobed’ is intimiteit weer mogelijk in Treant-locatie Weidesteyn in Hoogeveen.

‘Als je veertig jaar naast elkaar hebt geslapen en één van beiden moet naar een verpleeg- of verzorgingshuis, dan kun je je s ’nachts wel heel erg alleen voelen. Veel naasten wilden graag nog eens naast hun dierbare slapen om dicht tegen elkaar aan te kunnen kruipen en te knuffelen. Gewoon zoals ze vroeger ook deden’, vertelt verpleegkundige in opleiding Jenina Hut. ‘Wij snappen dat bewoners en hun naasten, net zoals iedereen, behoefte hebben aan intimiteit, warmte en lichaamscontact’. In Weidesteyn is behoefte aan intimiteit heel normaal en daarom introduceerden ze het speciale duobed op de psychogeriatrische afdeling.

Ergotherapeut Milou Kist (links) en verpleegkundige in opleiding Jenina Hut (rechts) maken het duobed klaar voor gebruik.

Ergotherapeut Milou Kist (links) en verpleegkundige in opleiding Jenina Hut (rechts) maken het duobed klaar voor gebruik.

Comfortabel tweepersoonsbed
Het duobed kan tegen het eigen bed van bewoners worden aangeschoven. ‘Bij logeerbedden zie je vaak dat er nog een hoge bedrand tussen de twee bedden zit. Dat is met het duobed niet het geval. ‘Het lijkt net een tweepersoonsbed als je ze aan elkaar schuift’, legt ergotherapeut Milou Kist uit. Het bed is van alle gemakken voorzien. Met de afstandsbediening kan de hoofdsteun omhoog en omlaag en kunnen de benen omhoog. Ook is het bed in hoogte verstelbaar.

Laatste afscheid
Dankzij het duobed is er ook in de laatste levensfase van bewoners lichamelijk contact mogelijk. Naasten liggen dicht tegen hun dierbare aan, houden elkaar stevig vast en nemen zo afscheid. ‘Het is fijn dat bewoners en hun naasten nu nog intiemer kunnen zijn tijdens hun laatste samenzijn en hen zo een warm en waardig afscheid kunnen bieden’, aldus Jenina.

3 gedachten over “Samen slapen kan weer in Weidesteyn

  • Armoedige oplossing. Een extra éénpersoonsbed er tegen aan zetten is toch iets anders dan een echt tweepersoonsbed.

  • Ach wat maakt dat uit, ze slapen weer bij elkaar, en dat is voor de meeste ouderen die gek op elkaar zijn ruim voldoende, je kan ook overal over lopen zeuren. ( Dat gebeurd al zoveel in dit land tegenwoordig )

  • Sommige mensen kunnen alles alleen maar negatief zien Mushkin, beter zo dan helemaal niks toch?
    Tegenwoordig zijn heel veel senioren bedden zo dat je ze ook van elkaar af kunt schuiven, dat is voor het opmaken voor veel ouderen ook een stuk gemakkelijker!

Geef een reactie