Gezondheid

A-team Treant strijdt tegen antibioticaresistentie

Hoogeveen: Ze heten niet B.A. of Hannibal, maar staan hun mannetje! Na een succesvolle proef is onlangs het A-team (Antibioticateam) van Treant Zorggroep op alle ziekenhuislocaties van start gegaan. Door de intensieve begeleiding van het A-team lukt het namelijk om bij driekwart van de patiënten de antibiotica aan te passen. De kans op antibioticaresistentie vermindert hierdoor aanzienlijk en – een prettige bijkomstigheid – het bespaart geld.

Antibioticaresistentie betekent dat bepaalde bacteriën niet meer gevoelig zijn voor de werking van een of meer antibioticasoorten. Als antibiotica te vaak worden gebruikt en onzorgvuldig worden ingenomen, kunnen steeds meer bacteriesoorten de werking van antibiotica weerstaan. Hierdoor zijn in de toekomst bacteriële infecties niet meer te behandelen. Dit probleem is zo groot, dat zowel internationaal als binnen Nederland maatregelen nodig zijn. De overheid heeft afspraken met de zorgsector gemaakt om het gebruik van antibiotica in de zorg terug te dringen. Door het oprichten van een A-team geeft Treant daar uitvoering aan.

Antibiotic stewardship

Het A-team ziet toe op het naleven van het vastgestelde antibioticabeleid. Daarmee helpt het team antibioticaresistentie terug te dringen. Ook zorgt het team voor het aanscherpen van het antibioticabeleid, bewustzijn van en scholing rondom het onderwerp. Met een moeilijk woord heet dit antibiotic stewardship.

Sander van Assen, internist-infectioloog en lid van het A-team: ‘Het A-team is bij ons beslist geen papieren tijger; we zijn op de werkvloer aanwezig om de zorgverleners daadwerkelijk te adviseren. Op basis van de uitkomsten van de pilot verwachten we dat we bij driekwart van de patiënten die intraveneuze antibiotica (antibiotica via infuus) gebruiken een wijziging kunnen adviseren. Bij 25 procent kan de kuur zelfs stop gezet worden. Ook kunnen we patiënten eerder laten switchen van infuus naar tabletten, hun kuren verkorten of bijstellen.’

‘Al deze maatregelen verminderen de kans op resistentie’, vult zijn collega infectioloog Anja Vos aan. ‘Bovendien is orale en gerichte medicatie goedkoper, verkleint de kans op complicaties en verkort de opnameduur. Dat kan leiden tot een grote besparing. Al met al hebben de resultaten van de pilot nu geleid tot het invoeren van het antibiotic stewardship voor het hele ziekenhuis van Treant. En daar zijn we als A-team best trots op; of om Hannibal van het originele A-team te citeren: I love it when a plan comes together.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het A-team bestaat uit artsen-microbioloog, internisten-infectioloog, een ziekenhuisapotheker en een deskundige infectiepreventie. Binnenkort wordt het team nog uitgebreid met een kinderarts (Foto: Bianca Verhoef Fotografie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen