Rodrigo Contato Faé: dankbaar voor leerzaam avontuur in Hoogeveen

Hoogeveen – “Ik kan niet in woorden uitleggen hoe belangrijk deze ervaring voor mij is geweest. Het heeft mij en mijn leven veranderd”, zegt Rodrigo Contato Faé. De zeventienjarige jongen uit Brazilië is vanaf september 4havo-leerling op het Roelof van Echten College. Op 22 december zit zijn avontuur erop en vliegt hij terug naar huis.

“Op het RvEC hebben we vaker buitenlandse leerlingen, bijvoorbeeld via een uitwisseling, maar het verhaal van Rodrigo is wel erg bijzonder”, vertelt Claus Benjamins, afdelingsleider havo. “Hij koos ervoor om vier maanden te leven in een land dat hij niet kent en waarvan hij de taal niet spreekt. Erg dapper!”

Van Brazilië naar Hoogeveen
Rodrigo werd geïnspireerd door zijn oudere broers. De ene broer ging naar een school in Nieuw-Zeeland, de ander naar Ierland. “Ik koos voor Nederland, omdat het niet voor de hand ligt. Alles was nieuw en daar heb ik zo veel van geleerd. Het verschil tussen Braziliaanse en Nederlandse scholen is groot. In Brazilië begint mijn schooldag om 7.00 uur en ga ik om 17.30 uur naar huis, vijf dagen per week. Dus op Nederlandse schooldagen kon ik lekker uitslapen”, lacht Rodrigo. Waar hij in Brazilië twintig minuten in de auto zat, fietst hij in Hoogeveen in een kwartiertje naar locatie Bentinckspark. “Dat is heel fijn! Ik moest wel even wennen aan het Nederlandse leven. Wat eten jullie veel brood bij het ontbijt en de lunch! Op school vond ik het gek dat leerlingen rekenmachines gebruiken, dat mogen we in Brazilië niet. En alle leerlingen op het RvEC werken met een Chromebook, daar had ik nog nooit van gehoord.”

Een dubbel gevoel
“Toen ik in Hoogeveen aankwam, was ik best verlegen. Nu ben ik socialer en zelfstandiger. Mijn gastgezin, mijn klasgenoten en leraren hebben me goed geholpen. Ze spreken goed Engels en deden erg hun best. Ik voelde me thuis en daarom kijk ik met dubbele gevoelens naar het einde van mijn avontuur. Ik ga mijn gastgezin en vrienden missen, maar ben blij dat ik mijn familie gauw weer zie. In Brazilië moet ik nog één jaar naar school, daarna wil ik naar de universiteit. Ik wil later graag iets met technologie doen. Maar eerst is het tijd voor mijn zomervakantie. Want net als jullie vier ik kerst, maar dan wel in korte broek!”

Deel dit bericht!

Geef een antwoord