112/Misdaad

Straffeloos inleveren wapens in week van veiligheid

In de Week van de Veiligheid – van 11 tot en met 17 oktober – doet de gemeente Hoogeveen mee aan de landelijke inleveractie van wapens. Iedereen kan dan straffeloos haar of zijn wapen inleveren. Daarmee dragen we bij aan het veiliger maken van de samenleving; wapens horen daar niet in thuis.

GROTE GEVOLGEN
Wapenbezit neemt vooral onder de jeugd en jongvolwassenen de laatste jaren toe. Veel jongeren staan onvoldoende stil bij de gevolgen van hun gedrag. Ze denken dat het stoer is een wapen te dragen of dat ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen. Maar wapens bieden schijnveiligheid. Met een wapen op zak ga je minder snel een ruzie uit de weg. Je voelt je zelfverzekerder. In hoogoplopende ruzies leidt wapenbezit eerder tot het gebruik van een wapen. Als je wapen dan afgepakt wordt, kan het tegen je gebruikt worden. En als je het toch weet te gebruiken, zijn de gevolgen groot. Niet alleen voor het slachtoffer. Maar ook voor de dader zelf, omdat deze een strafblad krijgt.

MESSEN, SLAG- EN STOOTWAPENS
Het inleveren van messen, slag- en stootwapens kan anoniem. Er is dus geen risico dat je bestraft wordt voor wapenbezit. De wapens kunnen ingeleverd worden bij het politiebureau aan de Griendtsveenweg in Hoogeveen. Bij de inleverton ligt een leuke gadget voor iedereen die een steekwapen ingeleverd heeft. Maar de grootste beloning is natuurlijk dat we ons steentje bijdragen aan een samenleving zonder wapens en geweld.

VUURWAPENS EN MUNITIE
Voor het inleveren van een vuurwapen, munitie of explosieven moet een afspraak met de politie gemaakt worden via 0900 – 8844. De politie komt dan, in burgerkleding, bij je langs om het wapen op te halen. Je kan deze wapens dus niet anoniem inleveren. In principe word je niet vervolgd, omdat je deze wapens thuis had liggen. Wel voert de politie onderzoek uit om te bepalen of het vuurwapen gebruikt is bij een misdrijf. In dat geval kun je alsnog als verdachte aangemerkt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen