112/MisdaadGezondheid

Hoogeveense jongen ontkomt aan dood na drugsgebruik

Hoogeveen – Drugs die niet gecontroleerd zijn of op de zwarte markt worden verkocht blijken vaak gevaarlijker dan men denkt. Zo is op 6 oktober een 18-jarige jongen uit Hoogeveen afgevoerd naar het ziekenhuis. Hij had drugs gebruikt die vol zat met gevaarlijke stoffen. De jongen is voor het randje van de dood weggehaald. 

Op 6 oktober werd Dylan naar het ziekenhuis vervoerd. Waar hij 1 dag in coma heeft gelegen en nog eens 2 nachten en dagen op de intensive care in Emmen en 3 dagen op de gewone afdeling in Bethesda Hoogeveen. Met levensgevaarlijke gevolgen: longontsteking, vocht bij de longen, uitdrogingsverschijnselen en veel te laag zuurstofgehalte. Artsen hadden de grootste moeite het onder controle te krijgen door het gebruik van de verkeerde drugs.

XTC

Dylan had in zijn ogen XTC gekocht, maar het bleek alles behalve XTC te zijn. De pillen zaten vol met morfinepreparaten en voornamelijk veel te veel methadon. Methadon is niet direct levensbedreigend, maar in combinatie met andere verdovende middelen is er kans op vochtophopingen en ergere symptomen. Ook coke is in veel gevallen een mengsel van de meest verschrikkelijke stoffen, pas hier dus goed mee op. Wat is XTC?

GHB

Nog een middel die erg hoog op de lijst van veel gebruikte drugsproducten staat is GHB. Dit is een samenstelling van diverse soorten chemicaliën. GHB wordt gemaakt van het schoonmaakmiddel GBL (gamma- butyrolacton) en van gootsteenontstopper (natronloog of kaliumloog). Wat is GHB?

Lachgas

Lachgas kan bijna overal gekocht worden en is een legaal product. Het onschuldig lijkende product voor het opblazen van ballonnen op feestjes of trouwpartijen, pijnbestijding bij bevallingen en gebruik bij getunede auto’s is niet zo onschuldig als het lijkt. Tegenwoordig wordt het lachgas ook recreatief gebruikt. Het lachgas wordt in grote flessen aangeleverd bij diverse kroegen, ook in Hoogeveen. Het gas wordt voor een paar Euro in een ballonnetje gespoten en kan zo een aantal malen worden geïnhaleerd. Gevolgen van deze drugs op langere termijn is zuurstoftekort in je hersenen, geboorteafwijkingen bij kinderen tijdens gebruik bij zwangerschap en bij verkoudheid kan je trommelvlies knappen. Wat is lachgas?

De moeder van Dylan deed een oproep op Facebook. Hierbij plaatste ze foto’s hoe de 18-jarige jongen in het ziekenhuis lag. Dit deed de moeder om anderen te waarschuwen. Dylan zelf was ook vaak genoeg gewaarschuwd door zijn moeder, maar gebruikte ondanks de waarschuwingen toch drugs. De moeder hoopt zo kinderen te kunnen redden die ook slachtoffer van de wazige wereld achter drugs zijn geworden, met alle gevolgen van dien.

Bij de bijwerkingen van de verkeerde drugs door Dylan stonden meerdere kinderen te lachen. De kinderen beseften niet dat het voor Dylan bijna te laat zou zijn geweest en hij bijna niet had kunnen navertellen. “Drugs is geen kinderspel,” verteld zijn moeder, “blijf er van af en denk niet alleen dat er foute drugs in de grote steden als Amsterdam of Utrecht is. Het is ook in Hoogeveen te koop en is dus zeer gevaarlijk.”

Dylan gaat binnenkort naar een afkickkliniek om helemaal van de drugs af te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen